Amet: saastunud sealiha on ohtlik pikaaegsel tarbimisel

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihalett.
Lihalett. Foto: Reuters / Scanpix.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärteli sõnul ei tasu saastunud Iirimaa sealiha pärast paanikasse sattuda, kuna ühekordsel tarbimisel pole see ohtlikum kui linnaõhu sissehingamine.


Alates 1. septembrist on Iirimaalt Eestisse toodud kuus sealihapartiid koguses 120 tonni. AFP andmetel leiti Iirima sealihast laboratooriumis tehtud uuringu käigus dioksiini.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel selgitas Tarbija24.ee'le, et dioksiin on üldnimetus orgaaniliste ainete rühmale.

«Ta on toksiline ühend, mis tekib näiteks plastmasside põlemisel, naftatööstustes, kivisöetööstustes. Pikaajalisel kokkupuutel ta ladestub organismi ja arvatakse olevat kantserogeense ehk vähkitekitava toimega,» rääkis Pärtel.

Samas pole Pärteli sõnul paanikaks veel põhjust, kui arvate, et olete kõnealust liha söönud. «Kui see on ühekordne ja lühiajaline kokkupuude, siis kindlasti ei ole ta oluliselt ohtlikum, kui on linnaõhu sissehingamine igapäevaselt,» märkis Pärtel.

Samas kinnitas ta, et tegemist on kahtlemata mürgise ühendiga ja kui on võimalus kas või 20-30 tonni veel kasutamata liha üles leida, siis läheb ta igal juhul hävitamisele.

«Mida toidus ei pea olema, seda seal ei pea olema,» lisas ta.

Pärteli sõnul ei saa praegu veel öelda, kus ja millisel kujul Iirimaalt pärit saastunud sealiha võib olla, kuid tänase päeva jooksul selgitatakse see välja.

Pärtel ei eitanud, et teoreetiliselt võib liha olla kasutuses ka toitlustusasutuses, kuid sel juhul ollakse sellest kindlasti teadlikud, kuna see on registreeritud.

«Praegu tegeldakse sellega, et detailselt välja selgitada, kas teda on veel kuskil ladudes, kas teda on käideldud toodeteks ja kas neid tooteid on veel müümata,» rääkis Pärtel.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori sõnul on vähetõenäoline, et kõnealust liha on müüdud toorelt, pigem võib seda kauplustes leida valmistoodetena ja sel juhul on raske kindlaks teha, millised tooted on valmistatud just Iiri sealihast, sest seda pole tavaliselt pakendile peale märgitud. Kahtluse korral võib pöörduda veterinaar- ja toiduameti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles