Suitsu: küttepuude ostmist järelmaksuga tuleb hoolikalt kaaluda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu
Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu Foto: Mihkel Maripuu

Eile teatas RMK, et hakkab koos finantsettevõttega Cofi pakkuma inimestele järelmaksuga küttepuude ostmise võimalust. Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Piret Suitsu aga hoiatas, et sellise järelmaksu võtmist tuleks eelnevalt hoolikalt kaaluda.


«Sisuliselt peaks ikkagi inimesi hoiatama, et nad väga tõsiselt kaaluksid, kas see järelmaks on neile jõukohane, et nad arvestaksid oma tulusid ja kulusid, ja otsiksid alternatiivseid finantseerimisvõimalusi ja kindlasti eelistaksid oma säästude eest soetamist,» ütles ta.

Veel soovitas Suitsu inimestel kaaluda võimalusel kas või hoiuse kasutamist. «Kui inimesel on kas või samas vääringus hoius tehtud ja ta ei raatsi seda ära lõpetada, siis hoiusega mingeid trahve ega teenustasusid ei kaasne ja see teenitud intress on 1-2 protsenti aastas. Sellisel juhul oleks isegi mõttekas see hoius ära lõpetada ja osta selle eest küttepuud, mitte kallist laenu võtta.»

Suitsu hinnangul on järelmaksuga puude ostjate sihtgrupp pigem madalama sissetulekuga ja vanemad inimesed: «Vanemad inimesed on muidugi hästi ettevaatlikud ja nad kaaluvad põhjalikult, enne kui nad järelmaksu või laenuteenuseid kasutavad. Samas on jällegi nende võimalused pangast finantseeringu saamiseks piiratumad.» Suitsu sõnul on vanemad inimesed üldjuhul niivõrd säästlikud, et nad teadlikult planeerivad ette ja koguvad raha selleks, et küttepuud korraga välja osta.

«Teine oluline küsimus on see, et kui järelmaks tehakse, siis milline on see eelanalüüs. Arvestades, et madalama sissetulekuga inimesel on ka teadlikkus kehvem, siis võib-olla inimesed võtavad endale sellised finantskohustused, millest võivad hiljem probleemid tekkida,» möönis rahaasjade teabekeskuse juht.

Ta tõi välja ka tõiga, et hea maksekäitumise ja finantsajalooga inimesele antakse pangast tarbimislaenu kindlasti soodsamatel tingimustel, kui Cofi poolt pakutav järelmaksuvõimalus, mille lepingutasu maksab 15 eurot ning intressimäär on 24,9 protsenti.

«Pangas tehakse panga poolt põhjalik analüüs ja just nende, kes alternatiivsete krediteerimisvõimaluste poole pöörduvad, üks argument on see, et ma ei saa pangast laenu. Aga kui juba pangast laenu ei saa, siis tõenäoliselt võib tagasimaksmine osutuda problemaatiliseks - inimesed ei suuda realistlikult hinnata, et kui palju siis ikkagi reaalselt raha kulub,» selgitas Suitsu.

Naine soovitas inimestel krediteerimisvõimalust võrrelda krediidi kulukuse määra järgi, mis peaks lepingu sõlmimise juures olema ära märgitud. «See määr võtab arvesse intressi, lepingutasu, perioodi ja maksegraafiku. Et kui palju selle laenuraha kasutamine tegelikult inimese jaoks maksma läheb. See võimaldab võrrelda erinevaid krediiditooteid.»

Suitsu sõnul jäävad üldjuhul pankade järelmaksuintressid vahemikku 18-22 protsenti: «Skaala on hästi lai. Inimene võib ka arvelduskrediidi võtta. Intress võib olla ka kliendistaatuse põhine, et mingite teatud tingimuste puhul antakse koos paketi või kliendinimetusega krediiti soodustingimuste - tavatingimustest soodsamalt. Konkurents on selles vallas päris tugev pankade vahel ja see ei ole väga kõrge.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles