Millele peaks mõtlema enne kodulaenu võtmist?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne kodulaenu võtmist tasuks mõelda nii erinevate pankade pakkumistele kui ka hilisematele kuludele.
Enne kodulaenu võtmist tasuks mõelda nii erinevate pankade pakkumistele kui ka hilisematele kuludele. Foto: Priit Simson

Enne kodulaenu taotluse kirjutamist peaks kindlasti võrdlema vähemalt kolme panga tingimusi ning mõtlema enda jaoks läbi hilisemad kinnisvara omamisega seotud kulud, soovitab finantsalane tarbijaveeb Minuraha.ee.

Pankade tingimustes võivad erinevused olla nii intressi suuruses, selle arvutamise alustes, minimaalse sissetuleku ja omafinantseeringu suuruse nõudes kui ka paljudes muudes tingimustes. Võrdlemist lihtsustab see, et nüüd peavad pangad andma kliendile teabelehe, kuhu on märgitud konkreetsele kliendile pakutavad tingimused näiteks laenusumma suuruse, intressimäära, krediidi kulukuse määra, muude lisanduvate tasude, viiviste ja teiste võlgnevusega seotud tasude kohta.

Laenu taotlemiseks ei pea sa olema tingimata sama panga klient, küll aga nõuab pank sellisel juhul tavaliselt sinu viimase kuue kuu konto väljavõtet, kust on näha sissetulekute laekumine. Samuti võidakse laenulepingu tingimustega ette näha, et laenu saamise tingimuseks on sinu sissetulekute edasine laekumine panka, kes laenu annab.

Arvesta ka muude kuludega

Enne laenutaotluste kirjutama hakkamist hinda reaalselt oma maksevõimet ja suutlikkust tulevikus osa oma sissetulekust laenumaksele kulutada. Ära unusta ka kinnisvara omamisega kaasnevaid muid kulutusi – alates kommunaalmaksetest, mis su uues kodus võivad erineda praegustest maksetest, lõpetades laenu tagatiseks oleva kinnisvara kindlustamise kuludega.

Kui oled pangast oma laenusoovile positiivse vastuse saanud, kaasnevad laenuvõtmisega erinevad kulud, mis võivad sõltuvalt laenusummast ulatuda sadadesse eurodesse. Maksta tuleb näiteks lepingu sõlmimise tasu, mis võib olla kuni üks protsent laenusummast, samuti võivad olla sinu kanda notaritasu ja riigilõiv. Lisaks sellele tuleb reeglina maksta ka laenu tagatiseks oleva kinnisvara hindamisakti eest ning tagatiseks olev vara tuleb kindlustada. 

Pikem laenuperiood = rohkem intresse

Optimaalse laenusumma ja laenu tähtaja leidmisel arvesta, et kuigi laenusumma jagamine pikema perioodi peale teeb kuumakse väiksemaks, maksad sa kokkuvõttes rohkem intresse.

Näiteks võttes 20 aastaks 50 000 eurot laenu neljaprotsendise aastaintressiga, tuleb annuiteetgraafiku puhul igakuiseks makseks 303 eurot ning terve laenuperioodi jooksul maksad intressideks 22  717 eurot.

Võttes samadel tingimustel laenu 15 aastaks, on igakuine makse 370 eurot, kuid kokku maksad intressideks 16 572 eurot ehk 6145 eurot vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles