ELis määratakse patsientidele ravimeid ja operatsioone liialt kergekäeliselt

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Samal ajal, kui eurotsooni valitsused püüavad vastu võtta rangeid kokkuhoiuplaane, näitavad uuringud, et arstid kirjutavad välja liiga palju ravimeid ja saadavad oma patsiente liiga kergekäeliselt operatsioonidele.

Äsjaavaldatud andmeanalüüsi kohaselt on neli viiendikku Saksamaal tehtud seljaoperatsioonidest ebavajalikud. Samuti on Euroopa Liidu (EL) riikide vahel suured  erisused – näiteks puusaliigese proteese paigaldatakse 100 000 elaniku kohta Saksamaal 289 ja Austrias 243, Poolas aga ainult 39, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee.

Ekspertide sõnul ei saa selliseid erisusi põhjendada ainult ravivajadusega, vaid osa protseduuridest on tehtud ilmselt arstide ja haiglate majanduslikke huve silmas pidades.

Lisaks on Salzburgi Meditsiiniülikooli poolt kogutud andmetest selgunud, et üle kolmandiku retseptiravimitest, mis on kirjutatud välja keskmiselt 82 aasta vanusele elanikkonnagrupile, pole hädavajalikud. Teine kolmandik samale grupile määratud ravimitest olid ebakohased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles