Ekspert: agaramale köögiviljade tarvitamisele võiksid kaasa aidata ka sööklad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sööklatoit.
Sööklatoit. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Toitumisteadlase ja Tervise Arengu Instituudi toitumiseksperdi Tagli Pitsi hinnangul saaksid eestimaalaste tervislikumate toitumisharjumuste kujundamiseks palju ära teha sööklad.

Pitsi rääkis Vikerraadiole, et tihtipeale pannakse salatit sööklates taldrikule vaid üks pisike lusikatäis. Seda kogust võiks aga suurendada ning seeläbi paraneksid nende inimeste toitumisharjumused, kes ütlevad, et neile köögiviljad ei maitse või et nad ei oska köögiviljdest toitu valmistada.

Samas hoiatas Pitsi liigse entusiasmi eest – salatiportsu ei peaks kohe suurendama kaks või kolm korda, vaid tasapisi.

«Kui seda järk-järgult teha, siis inimesed harjuvad. Nad hakkavadki rohkem (köögivilja – toim.) sööma ja see hakkab neile maitsema,» lausus ekspert.

Viimase terviseuuringu andmetel ei söö ligi 15 protsenti eestimaalastest üldse puu- ja köögivilja . Neid, kes puu- ja köögivilja iga päev söövad, on 21-27 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles