Pange õunapress tööle!

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunamahla valmistamine.
Õunamahla valmistamine. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Õunte pressimise töö on üheaegselt tõhus, meeldiv kui ka kasulik, sest tänu sellele saab võimalikult palju õunu mahlaks pressida enne, kui need aias maas mädanema lähevad või puu otsa külmuma jäävad ning tervisliku joogivaru kogu külmaks talveks.

Mahlapresse on olemas nii uhkemaid kui lihtsamaid (vt siit), kuid kellel see puudub ning vaid vahel harva mahla teeb, saab oma osavaid käsi ja talupojatarkust kasutades ka selle ise endale meisterdada. Nõuandeid mahlapressi meisterdamiseks leiab internetist samuti küllaga.

Millest alustada?

Peske õunad hoolikalt veega enne pressimist. Lihtsaim viis on panna õunad suurde kaussi. Veenduge, et muld, lindude väljaheited ja muu praht oleks enne eemaldatud.

Seejärel lõigake südamik ja plekid õuntest välja. Maitse mitmekesisuse mõttes tasub lisada hulka ka väheke muid puu- või köögivilju. Näiteks annab rabarber mahlale veidi teravust ja maitse elavdamiseks sobib ka apelsin, kuid neile, kellele hapukus väga ei sobi, võib lisada hoopis porgandeid. Et saada õuntest võimalikult palju mahla välja, peab õunad pressima maksimaalselt puruks.

Valage terved õunad pressi, mis peab seisma tasasel pinnal ja soovitavalt kehale sobivas töökõrguses. Kui õunad on pressis, tuleb neid jõulise (täiskasvanud) käega pressida. Pöörake pressikangi niikaua, kuni pressist ei tule enam tilkagi mahla välja.

Mahl on soovitav koguda suurde, puhtasse ämbrisse. Võimaluse korral laske mahl veelkord läbi suure filtri või sõela, et saaks eemaldada kogu ülejäänud prahi ja sade.

Seejärel valage mahl puhastesse (kuumtöödeldud) pudelitesse ja purkidesse. Tundub veidi harjumatu, kuid õunamahla villimiseks võib kasutada ka korgiga keeratavaid mahlapakke, kuna neid on mugav paigutada külmkappi isegi siis, kui nad jäätuvad. Peale selle on neid mugavam paigutada mistahes asendis külmikusse. Seepärast tasub ka korjata varakult kokku ja pesta tühjad korgiga mahlapakid, et neid selleks otstarbeks kasutada.  Pakkide kasutamise korral (kui need on plaanis külmkappi panna) ei tohiks neid täita kuni korgini, vaid tuleks jätta ruumi ka paisumiseks jäätumise korral.

Värskelt pressitud õuna- või segumahla võib jätta mõnedeks päevadeks külmkappi, kuid võib ka panna sügavkülma, et seda millal tahes talve jooksul kasutada.

Alternatiivina võib ka pastöriseerida mahla. Selleks valada mahl klaaspudelitesse (ärge täitke ääreni) ja asetada need veevanni. Kuumutage vett keemiseni ja laske neil pudelitel seista seal 10 minutit. Seejärel pange kaas peale ja laske pudelitel vees jahtuda. Nii säilib mahl pikka aega.

Kui mahla pressimine on teie kodus iga-aastane ettevõtmine, siis tasub investeerida heasse ja tugevasse õunapressi. Kui teil aga on sõpru või naabreid, kellel sama traditsioon, võib hankida mitme peale ühe pressi, mida siis kordamööda laenutada. Press, mida on tarvis vaid paaril kuul aastas, leiab sel juhul rohkem kasutamist.

Allikas: fpn.dk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles