Tööinspektsioon: üleväsimus põhjustab tööõnnetusi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukkuda võib igal pool - ka töökohas.
Kukkuda võib igal pool - ka töökohas. Foto: Raigo Pajula

Tööinspektsiooni peaspetsialisti Krista Vaikmetsa sõnul märgitakse tööl juhtunud õnnetuste põhjusena viimasel ajal üha enam üleväsimust, sest paljudes kohtades teevad inimesed nüüd tööd varasemast märksa intensiivsemalt.


Vaikmetsa sõnul on tööga hõivatute ja tööõnnetuste arvud omavahel seotud, mistõttu leidis 2009. aastal tööõnnetuste osas aset erakordne langus. Kui 2008. aastal registreeriti õnnetusi tööl veel 4000, siis aasta hiljem 1000 võrra vähem ehk 2900. Eelmisel aastal tõusis nende hulk 3200 peale ja ka tänavu on väikest tõusu ette näha.

Kuid need on vaid registreeritud tööõnnetused ja tegelik arv on palju suurem. Näiteks ehituses registreeritakse hinnanguliselt vaid viiendik kõigist tööõnnetustest. Vaikmets kutsub inimesi üles tööõnnetustest teatama ja mitte neid maha vaikima ka siis, kui tööandja seda soovima peaks.

Tööinspektsiooni Lõuna Inspektsiooni juhataja Ülo Ustav teadis rääkida, et harvad pole olukorrad, kus arst paneb juhtunu kirja töötaja ütluse järgi nii, nagu tööandja soovitas. Väiksema haigusraha tööandja sel juhul tavaliselt kompenseerib. «Jamaks läheb asi siis, kui hiljem tüsistused tekivad, sest siis on raske tõendada, millest kõik alguse sai,» rääkis ta. Eriti terav on varjamise probleem Ida-Virumaal, kus tööd raskem leida.

Palju esineb tööl libisemisi, komistamisi, kukkumisi, mille puhul vahel polegi kedagi süüdistada. Samas võivad olla need tingitud korralagedusest töökohal ja lõppeda raskete vigastustega.

Et mõlemad, nii tööandja kui töötaja oleksid tööõnnetustest teatamisest huvitatud, tuleb tekitada neis selle vastu majanduslik huvi. Selleks tuleks meil luua tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustus.

Praegu näitab vaid töösurmade statistika asjade tegelikku seisu, sest neid lihtsalt ei saa jätta registreerimata. On igati positiivne, et töösurmade arv on aastatega oluliselt vähenenud. Kui 1984. aastal hukkus töö tõttu Eestis veel 74 inimest, siis 1991. aastal oli see arv 54 ja eelmisel aastal juba 17. See on spetsialistide hinnangul igati hea tulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles