Üks küsimus: kas ja kuidas saab koondada lapsepuhkusel olevat töötajat

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne küsimus puudutab lapsehooldusel oleva töötaja koondmaist.

Küsimus

Tööandja soovib koondada töötaja, kelle lapsehooldus puhkus on õige pea lõppemas. Kas koondamisteate võib saata juba 30 päeva enne lapsehoolduspuhkuse lõppemist? Lisaks, kui inimesel on staaži seitse aastat, kas siis peab hüvitist maksma ühe kuu eest?

Vastab tööinspektor-jurist Kaia Taal

Töölepingu seaduse kohaselt ei või tööandja lapsehoolduspuhkusel olevale isikule töölepingut koondamise tõttu üles öelda. Seega saab koondamisteate esitada alles alates esimesest tööpäevast, kui töötaja on lapsehoolduspuhkuselt naasnud.

Seitsmeaastase tööstaažiga töötajale tuleb erakorralisest töölepingu lõpetamisest ette teatada 60 kalendripäeva. Lisaks tuleb tööandjal maksta staažist sõltumata koondamishüvitist ühe kuu keskmise töötasu ulatuses ja üle viieaastase staaži korral taotleda töötukassast töötajale täiendavat hüvitist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles