Professor: Eesti pensioniealiste tööhõivega võib rahule jääda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakad peavad töö saamiseks õppima. Pildil Kihnu pensionärid arvutiõppes.
Eakad peavad töö saamiseks õppima. Pildil Kihnu pensionärid arvutiõppes. Foto: Toomas Huik

Emeriitporfessor Ene-Margit Tiidu hinnangul võib Eesti penisoniealiste tööhõivega üldiselt rahule jääda, sest oleme selle näitajaga Euroopa riikide seas 9. kohal.


Eestis on pensionealiste tööhõive 8,3 protsenti ja sellega oleme Euroopas 9. kohal. Peajagu on teistest riikidest üle aga Island, kus töötab 35 protsenti vähemalt 65-aastastest inimestest.

Üle kümnendiku selles eas elanikest töötab Eurostati andmetel veel ka Norras (18 %), Portugalis (16 %), Rumeenias ja Küprosel (13 %).

Väga madal on pensioniealiste töötamisaktiivus Prantsusmaal, Ungaris, Slovakkias, Belgias ja Hispaanias, kus töötab vaid kuni 2 protsenti vähemalt 65-aastastest inimestest.

Professori sõnul on vähemalt 65-aastaste naiste osalus tööhõives märksa madalam kui teiste vanuserühmade puhul - Euroopas tervikuna 47 protsenti. Üheski riikides ei ulatu eakate naiste tööhõive meeste omaga samale tasemele.

Suhteliselt kõrge ehk 77 protsenti on naiste tööhõive vaid Rumeenias, Eestis ja Lätis (65 %) ning Islandil (60 %). Madalaim (23 %) on vanemaealiste naiste tööga hõivatus Itaalias, kuid Luksemburgis ja Maltal pole selles eas naistel üldse kombeks töötada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles