Üks küsimus: kuidas käituda, kui tööandja tahab muuta palga arvestamise korda

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordsele küsijale tegi muret see, et tema tööandja hakkab palka arvestama töötundide asemel tükitöö pealt.

Küsimus

Sooviks infot selle kohta, kuidas käituda, kui ma ei ole nõus  tööandja poolt pakutava uue töökorraldusega, mis muudab ka palgasüsteemi. Praegu on meil tunnipalk, kuid tööandja soovib minna üle tükitöö peale. Olen need tüki hinded läbi vaadanud ja võrrelnud augustikuu palgaga ja tükitöö puhul oleks töötasu sama kuu eest olnud umbes 20 protsenti väiksem.

Vastab tööinspektor-jurist Ann Tiitson

Töölepingu seaduse kohaselt saab töölepingut muuta ainult poolte kokkuleppel. Tööandja ettepanek muuta tööasu arvutamise viisi on ettepanek muuta töölepingut, millega Teie ei pruugi nõustuda. Juhul kui tööandja siiski muudab töötasu arvutamise viisi ning selle tõttu väheneb ka Teie töötasu, tekib Teil õigus tööleping erakorraliselt üles öelda, kuid alles siis kui tööandjapoolne rikkumine ilmsiks tuleb, so järgmise kuu palgapäeval.

Päris päeva pealt lahkuda ei saa, sest ka erakorralise ülesütlemise puhul tuleb üldiselt tööandjale ette teada anda. 

Avaldus tuleb esitada tööandjale kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Samuti peate erakorralist ülesütlemist põhjendama ja märkima avaldusse päeva, millal loete töösuhte lõppenuks.

Hüvitist on sellisel juhul õigus saada kolme kuu keskmise töötasu ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles