Kuidas saada üle lennuhirmust?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk.
Lennuk. Foto: SCANPIX

Kui paljusid hirme on võimalik vältida püüdes ennast hirmutavast olukorrast eemale hoida, siis lendamise puhul ei pruugi see alati nii lihtne või võimalik olla.


Portaal cheapflights.com pani kokku nimekirja soovitustest, kuidas leevendada lendamise hirmu.

1. Ära väldi lendamist

Sümptom: lennuhirm on tõenäoliselt väga otseselt seotud mõne muu hirmuga. Võib-olla sa kardad kinniseid ruume või kõrgust või kardad rahvarohkeid kohti, arvates, et sul tekib paanikahoog ja sa ei saa lennukist välja, ning see hirm hoiab sind lennukitest eemal.

Leevendus: sellele on olemas lahendus, ent see nõuab julgust. Sa pead minema lennukisse. Seisa oma hirmuga silmitsi – see on ainus viis, kuidas sellest lõplikult võitu saada. Ent alustama peaks lühikeste lendudega ning liikuma vaikselt järjest pikemate lendude suunas.

Nõuanne: kui sa tead lennuhirmu põhjust, püüa valida selline koht, mis ärritaks võimalikult vähe. Kui probleemiks on kõrgus, ära vali aknaäärset kohta. Kui sa kardad kitsaid kohti, vali pigem vahekäigu poolne iste. Kui sa kardad, et ei pääse lennukist välja, istu vahekäigu poolsele istmele, mis oleks võimalikult lennuki eesotsas.

2. Keskendu sihtkohale, unusta sinna reisimine

Sümptom: mõnikord raputab lennuk turbulentsi tõttu päris korralikult, mille suhtes ei saa sa midagi teha. Kontrolli puudumine võib olla küllaltki hirmuäratav.

Leevendus: püüa lõdvestada ning leida endale tegevust – räägi pardateenindajaga juttu, kuula muusikat, loe ajakirja, vaata filmi või tee ükskõik mida, et unustada, kus sa parasjagu viibid. Mõtle parem oma eesseisva puhkuse peale, kuidas sa rannaliival peesitad või kuidas sa basseini ääres mõnusat kokteili rüüpad.

Nõuanne: kui sa tead, et turbulents on peamiseks ärritajaks, vali endale koht lennuki tiiva juures  – seal on stabiilsem ning lend möödub rahulikumalt.

3. Hoia oma keha

Sümptom: lennukiõhk on väga kuiv, mistõttu muutub ka nahk kuivaks ning organismil tekib vedelikupuudus. Väga pika paigalistumise korral võib tekkida ka süvaveenide tromboosi risk.

Leevendus: neid probleeme on võimalik ennetada ja mis veelgi parem, oma kehaga tegelemine viib mõtted eemale sellest, kus sa parasjagu oled (lendamisest). Kuiva nahka niisutab kreem ning vedelikupuuduse vastu aitab vesi. Pärast turvakontrolli osta endale kaasa vett ning kasuta ära võimalus juua lennukis pakutavaid jooke. Kui aga turvavöö kinnituse silt enam ei põle, kasuta võimalust lennukis ringi liikuda.

Nõuanne: kui sa kardad, et lennukis läheb olemine halvaks, püüa seda ennetada. Lennujaamas oodates jaluta ringi ning joo vedelikku.

Lisaks on olemas ka mitmed eneseabiraamatud, mis võivad teinekord küllaltki tänuväärseks osutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles