Hulja kortermaja võib talvel kütteta jääda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiaatorid prügimäel
Radiaatorid prügimäel Foto: SCANPIX

Lääne-Virumaal asuva Hulja asula ainsa korrusmaja rahvas riskib talvel jääda kütteta. Justkui üksikjuhtum on murelikuks teinud valla.

Majaelanik Jelena sai sellest, et tema maja on kütte eest võlgu 5000 eurot, teada alles hiljuti, kirjutab nädalaleht Den za Dnjom.

Kolm maja 18st korterist on jäänud võlgu ja nii sattusid keerulisse olukorda ka nende naabrid. Naise sõnul rääkis korteriühistu esimees, et neil on mitu varianti: kas lülitada küte hoopis välja või osta elektriradiaatorid ja püüda nende abil kütta, kuigi ilmselt elektrisüsteem ei pea sellisele koormusele vastu. Kolmas variant on tõsta järsult kütteraha, et katta võlad ja osta kütet uueks talveks, aga selleks pole kellelgi raha. Või kütta maja 14 kraadini ja elektriga juurde kütta. Sel juhul ei koormata elektrisüsteemi nii palju.

«Aga majas on palju väikelastega peresid ja vanemaid inimesi, kes talve selliste ekstreemsete tingimuste juures ei pruugi üle elada,» tõdes Jelena.

Kunagi oli maja osa keskküttesüsteemist, mille omanik, kohalik ettevõte otsustas, et see pole rentaabel. Elanikud võtsid laenu ja ehitasid oma katlasüsteemi. Esimestel aastatel oli kõik korras – korterid olid soojad ja küttearved keskmisest madalamad.

Kadrina vallavanem Aivar Lankei rääkis, et praeguseks on korteriühistu teinud kõik mis võimalik. «Aga kahjuks 2009. aastal vahetusid osas korterites omanikud ja hakkasid tekkima võlad. Praeguseks on 18 korteriga elamust kolmes suures korteris üleval lootusetud võlad,» rääkis Lankei.

Vallavanema sõnul loodavad nad lahendada selle probleemi, kuigi see ei saa olema kerge. «Ma olen veendunud, et riik peab lõpuks otsustama, kas elada saab ka ääremaal või eksisteerib vaid Tallinn,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles