Maris Jesse: alkoholi mõjud Eestis on teada, kuid teadvustamata

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Maris Jesse Tervise Arengu Intsituudist rääkis perearstide sügiskonverentsil, et alkoholi kui probleemi näeme Eestis alles siis, kui on tekkinud sõltuvus, teadavustamata, kuidas sinna jõutakse.


«Alkohol on legaalne kaup ja me ei teadvusta, et tegu on tugevatoimelise uimastiga. See on hästi kättesaadav, odav, hästi turundatud, ühiskonnas aktsepteeritud ja lihtsalt manustatav,» rääkis Jesse.

Uuringud näitavad viimasel ajal siiski mõningast alkoholitarvitamise vähenemist, kusjuures naiste puhul on langus suurem.

Kui teised riskantsed käitumise on omased pigem madalama haridustasemega inimestele, siis alkoholi puhul on sissetuleku suurenemine ja kõrgem haridus riski suurendav tegur.

Koolinoorte uuring näitas, et 11-15aastased nendivad, et tarvitavad alkoholi vähem kui nende eakaaslased nelja aasta eest, kusjuures poisid ja tüdrukud joovad ühepalju. Ligi pooled 15aastased poisid on vähemalt 2 korda purjus olnud. Tüdrukute purjusolemise näitajad on võrdsustunud poiste omadega.

Alkoholi liigtarvitamine on seotud üle 60 haigusega, näitavad uuringud. Sage alkoholitarbimine suurendab rinnavähi tekkeriski naistel kaks korda. Kasvanud on haigestumine maksa alkoholitõppe ja sagenenud psüühikahäirete esinemine.

Meeste surmapõhjustes on alkoholi tõttu haigestumine kõvasti tõusnud, naistel on see tõus väiksem, aga siiski kahekordne.

Jesse näeb ainsa võimalusena alkoholi liigtarvitamise varajast avastamist ja nende inimeste nõustamist. Sellega on Tervise Arengu Instituudi spetsialistid perearstide abiga juba ka tegelema asunud. Senised uuringutulemused kuues perearstikeskuses näitasid, et pooled mehed olid alkoholi liigtarvitajad.

Küsiti ka inimestelt endilt. Selgus, et kolmandik liigtarvitajaist on sellest probleemist arstiga rääkinud. «Alkoholi tarvitamine muutub ajas, mistõttu tasub sellest alati rääkida,» tõdes Jesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles