Vaaraosipelgad pole eestlaste kiusamisest loobunud

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurtes korrusmajades on vaaraosipelgate tõrjumine keeruline.
Suurtes korrusmajades on vaaraosipelgate tõrjumine keeruline. Foto: Margus Ansu / Postimees

Nõukaajast tuttav vaaraosipelgas tunneb end eestlaste majapidamistes väga koduselt ka tänapäeval ja kipub sügisel külma eest tuppa ronima.

Kahjuritõrjefirma ProControl teenindusjuht Marko Tõnts kinnitab, et nende poole pöördutakse vaaraosipelgate pärast iga nädal ning igal pool Eestis, kirjutab Õhtuleht. Ta ei oska välja tuua piirkondi, kus häda suurem on – abi küsitakse nii Lasnamäe paneelmajadest kui ka Nõmme eramajadest.

Tõntsi sõnul kortermaja ühes korteris tõrje tegemine eriti tulemuslik pole, ühistutel on aga teinekord tõrje tellimises raske kokkuleppele jõuda, sest ühele elanikule võivad sipelgad olla ebameeldivad, teist nad ei sega.

Sipelgateadlane doktor Ants-Johannes Martin ütleb, et eramajades on sipelgatest kerge lahti saada – toatemperatuur tuleb lasta nulli, siis heidab Aafrikast pärit elukas hinge.

Ta kinnitab, et kortermajades valivad sipelgad elamiseks soojemad korterid ja soovitab nalja tehes korteri toatemperatuur lasta vähemalt kaks kraadi naaberkorterist madalamaks, sest siis kolivad sipelgad soojematesse korteritesse.

Kui tõsisemalt rääkida, annab teadlane nõu, et probleemses majas võiksid kõik korterid korraga panna söödamajad sipelgaradadele ning sedasi sipelgaid vähemalt kaks kuud tõrjuda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles