Taani kehtestas rasvasele toidule lisamaksu

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani juustusõprade elu läheb tänu «rasvamaksule» kallimaks.
Taani juustusõprade elu läheb tänu «rasvamaksule» kallimaks. Foto: Panther Media/Scanpix

Taanist sai maailma esimene riik, mis kehtestas lisamaksu küllastunud rasvu sisaldavatele toodetele.

Taani valitsus kehtestas lisamaksu toiduainetele, mis sisaldavad enam kui 2,3 protsenti küllastunud rasvu, lootes nii võidelda ülekaalulisuse ja südamehaigustega, kirjutab cbcnews.

Maksustamisele kuuluvad toiduained nagu või, piim, pitsa, õli ja liha. See tähendab, et tarbijad peavad hakkama rasvaste toiduainete kilo eest maksma u 3 dollarit (2,1 eurot) enam kui seni.

Hinnad tõusid laupäeval paljudes toidupoodides, osa ostjaid olid aga kallinevatest lemmiktoiduainetest poeriiulid juba tühjaks ostnud. Toiduainete tootjad aga kurdavad, et uus maks on bürokraatlik õudusunenägu.

2004. aastal kuulutas Taani sõja transrasvadele ning keelustas kõik toidud, mis sisaldavad üle 2 protsendi artereid ummistavaid rasvu. 2010. aastal kehtestati Taanis maks magusatele rämpstoitudele. Taanis on iga kümnes elanik ülekaaluline. Euroopa ülekaalulisim rahvas elab Suurbirtannias, kus iga kolmas laps ja kaks kolmandikku täiskasvanutest on ülekaalulised.

Telegraphi teatel tuleb taanlastel alates laupäevast maksta 30 penni enam iga võipaki, 8 penni krõpsupaki ja 13 penni hakkliha kilo eest.

Aastaid rasvase toidu maksustamist propageerinud Oxfordi ülikooli professori Mike Rayneri, kinnitusel on tegu esimese rasvamaksuga. «See on väga huvitav. Meil pole seni olnud ühtegi reaalset näidet, nüüd me saame näha, kuidas see toimib,» rääkis ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles