Kliimamuutus ohustab toiduviljade kasvatamist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulivõtt.
Kartulivõtt. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kliimamuutuse põhjustatud põua, üleujutuste ja kahjurite leviku tõttu on põllumeestel üha vähem võimalusi mitmekesistada inimtoiduks kasutatavate kultuuride kasvatamist, hoiatavad teadlased.


Kliimamuutuse kiirenedes võivad mitmed sordid kannatada palavamate ja kuivemate või niiskemate ilmastikutingimuste tõttu ning saada uutele aladele levivate kahjurputukate ja mikroobide rünnaku ohvriks, vahendas ERR Uudised agentuuri AFP.

«Põllumehed on alati oludega kohanenud, kuid kliimamuutuste tempo on nüüd palju suurem kui minevikus,» ütles kliimamuutuse, põllumajanduse ja toiduturvalisuse uurimisprogrammi (CCAFS) juht Bruce Campbell.

Teadlaste sõnul on eriti ohustatud põhilised toidukultuurid, nagu nisu, mais, banaanid ja maniokk.

Kuigi kartul on külmataluv, on see tundlik temperatuuri vaheldumise suhtes, mis pidurdab mugulate kasvu ja tärklise moodustumist. Kartulis sisalduv tärklis on aga elutähtis toiduaine miljonite inimeste jaoks.

Temperatuuri tõus teeb kartuli viljelemise riskialtimaks Lõuna-Aafrikas ja troopilistel laiuskraadidel ning suurendab kartulikoi leviku ohtu põhjapoolsetele aladele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles