Kuidas kirves töökorda seada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirved.
Kirved. Foto: Urmas Luik

Kui kirves on seisnud mõnda aega kasutamata kuivas ruumis, tõmbub selle puidust vars kuivades kokku ning kirve pea hakkab loksuma või tuleb hoopiski küljest ära. Kirve töökorda saamiseks on paar üsna lihtsat nippi.

Lihtsaim viis seda probleemi parandada on lasta kirvel seista veega täidetud ämbris. Puit paisub ja kirve pea püsib seejärel paigal. Plastikust või alumiiniumist kirvevarre puhul see meetod muidugi ei tööta, kuid nende materjalide kasutamine kirve varreks pole kõige parem mõte. Parim materjal varre jaoks on saarepuit.

Samas võib muust materjalist kirvel olla puidust kiil. Kuna ka kiilu puhul toimub kuivamisel puidu kokkutõmbumine, on vastupidiselt varrele siin paras koht alumiiniumi või plasti kasutamiseks.

Loksuva kirve põhjuseks võib olla ka selle vääriti kasutamine. Kui kasutada kirve selga haamrina, on vaid aja küsimus, millal selle pea loksuma hakkab ja ära kukub. Enamik puulõhkumise kirveid on konstrueeritud nii, et selle terav serv on vastupidav löökidele. Kui lööte aga kirve seljaga tugevaid matemerjale ja seda regulaarselt, rikute tööriista üsna kiirelt.

Kas teate?

  • Okaspuu pakku tuleks hakata lõhkuma paku keskelt, lehtpuud aga servast.
  • Lehtpuupaku lõhkumisel peaks ladvapoolne osa olema üleval pool.
  • Toorest puitu on kergem lõhkuda kui kuiva puitu.
  • Okaspuud on raskem raiuda kui lehtpuud, kõige kergem on lõhkuda leppa.

Allikas: aiandusportaalid

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles