Energiakulude kärpimist alusta küsimustest «Kuhu?» ja «Kui palju?»

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma kodu energiaprofiili loomiseks tuleb vastata 23 küsimusele. Fragment Eesti Energia e-teenindusest.
Oma kodu energiaprofiili loomiseks tuleb vastata 23 küsimusele. Fragment Eesti Energia e-teenindusest. Foto: Tarbija24

Et energia arvelt kokku hoida, tuleb esimese asjana selgeks teha, kuhu ja kui palju elektrit, vett ja kütet hetkel kulub ning kui palju kõige selle eest maksta tuleb, soovitab Eesti Energia energiasäästu valdkonna juht Marja-Liisa Alop.

«Enamik inimestest ei oska oma energiakulude jaotumist õigesti hinnata. Valede lähteandmete põhjal jääb oodatud tulemus aga saavutamata ja seetõttu on paljud inimesed energiasäästu suhtes skeptiliselt meelestatud,» põhjendas Alop kulude jaotuse ülevaate vajalikkust.  

Näiteks tõi ta erinevad elektroonikaseadmed. Nimelt ei oska inimesed arvatagi, et nende ooterežiimil hoidmine võib moodustada viis või isegi kuni kümme protsenti kodusest elektrienergia kulust.

«Võtame kasvõi igas majapidamises leiduvad digiboksid – nende elektrikulust moodustab telekavaatamise aeg vaid murdosa. Seetõttu tulekski elektroonikaseadmed pärast kasutamist vooluvõrgust eemaldada,» ütles Alop.

Abiks energiaprofiil

Energiakulude kaardistamiseks saab kasutada hiljuti Eesti Energia e-teenindusse lisatud energiaprofiili koostamise võimalust. Selle abil saab näiteks välja selgitada, kuidas jaotuvad kulutused elektrile valgustuse, koduelektroonika, külmiku ja teiste seadmete vahel. Samuti annab profiili koostamine infot selle kohta, kui suure osa vee soojendamise kulust moodustab pesu- ja nõudepesemine.

Profiili alusel jagab süsteem kasutajatele ka soovitusi, kuidas ja mille arvelt oleks võimalik säästa.

Energiaprofiili täitmiseks tuleb vastata 23 küsimusele oma korteri või eramu seisukorra, energia- ja veekulude, koduste seadmete ja tarbimisharjumuste kohta.

Näiteks korteri puhul alustatakse ehitusaasta, asukoha, elanike arvu ja köetava pinna suuruse uurimisest. Lisaks peate teadma, kui palju aastas küttele ja elektrile kulutate, kui palju kulub ühes kuus vett, mis on korteri keskmine temperatuur kütteperioodil jne.

Võimalust saavad kasutada, kes ei ole firma lepingulised kliendid. Energiaprofiili on võimalik täita nii eesti, vene kui ka inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles