WHO esindaja: tervishoiu tulubaasi tuleb suurendada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn võtab vastu teise lisaeelarve.
Tallinn võtab vastu teise lisaeelarve. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

WHO esindaja Sarah Thomson ütles täna koostöös Eesti sotsiaalministeeriumi ja haigekassaga valminud meie tervishoiu rahastamist käsitlevat analüüsi esitledes, et üldiselt toimib süsteem üsna hästi, aga muret teeb tulubaasi jätkusuutlikkus.


Thomsoni sõnul on meie tervishoiu murekohad madalad investeeringud, järjest suurenev inimeste omaosalus ja süsteemi toimimise tõhusus. Jätkusuutlikkuse tagamiseks tuleks tema sõnul laiendada tulubaasi ja kulusid paremini hallata.

«Tuleks mõelda riigi sissemaksetele pensionäride eest ja sotsiaalmaksu laiendamisele palgalt kõigile sissetulekutele. Praegu pole valitsus selles osas midagi ette võtnud,» lausus WHO ametnik.

Ainult tööjõumaksudest sõltuval tervishoiu rahastamisel on tema sõnul oma piirangud olukorras, kus mitteaktiivsete elanike osakaal kahaneb. «Poliitikud peaksid mõistma, et tervishoiuteenuste hindade edasised kärped mõjutavad negatiivselt ressursside kättesaadavust ja kahanenud töötajaskonna asendamine võib saada tõsiseks probleemiks.»

Thomsoni hinnangul pole meil korralikku riiklikku strateegiat, kuidas tervishoiukulusid paremini hallata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles