Töötajaid kannustavad ametiühinguga liitumiseks konfliktid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingu loomine saab sageli alguse konfliktidest töötajate ja tööandjate vahel.
Ametiühingu loomine saab sageli alguse konfliktidest töötajate ja tööandjate vahel. Foto: SCANPIX

Ametiühinguliikumine pole Eestis kuigi tugev ja ühingute liikmeskond on kahanemas. Värskete uuringute põhjal võib öelda, et töötajad huvituvad ametiühingute loomisest ja nendega liitumisest enamasti vaid konfliktide ilmnedes või töötingimuste halvenemisel.

«Mitmelgi juhul on toodud välja, et just konflikt juhtkonna ja töötajate vahel on see, mis soodustab ametiühingu liikmelisust asutustes. Konfliktide puudumise korral ei ole ametiühingu liikumine mitmetel näidetel aktiivne,» nenditakse täna esitletavas riigi- ja omavalitsuste kollektiivseid töösuhteid käsitlenud uuringus. Uuringu tegid sotsiaalministeeriumi tellimusel poliitikauuringute keskus Praxis ja rakendusuuringute keskus Rake.

Sarnane olukord paistab välja ka erasektori töösuhteid käsitlenud uuringust, mille tellis samuti ministeerium, kuid läbiviijaks oli rakendusuuringute keskus Centar. Uuringu tarbeks tehtud intervjuudes leidus nii töötajate, tööandjate kui ühingute-liitude esindajate seas neid, kelle arvates annab ametiühinguga loomiseks ja sellega liitumiseks ilmse tõuke töötajate ja tööandjate vahel tekkinud konfliktid või siis töötingimuste halvenemine.

«Muidugi tulevad uued ametiühingud sellistes ettevõtetes, kus on probleemid ja töötajad ei leia endale muud väljundit kaitseks,» märkis üks ametiühingu esindaja. Üks tööandja tunnistas, et nende firmas tekkis ametiühing pärast seda, kui firma oli sunnitud saatma inimesed sundpuhkusele.

Samas leidus ametiühingute esindajate seas neidki, kes pidasid taoliseid põhjendusi sihilikuks halva maiguga kuvandi loomiseks. «/../ ehk siis mingisuguste manipulatsioonide käigus luuakse ametiühingust kuvand kui millestki või kellestki, kes tuleb nii-öelda meie õuele tüli norima.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles