Pankade teenustasud erinevad oluliselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangad küsivad teenuste eest üsna erinevaid tasusid. Pildil sularaha väljavõtmine.
Pangad küsivad teenuste eest üsna erinevaid tasusid. Pildil sularaha väljavõtmine. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pangad küsivad igapäevaste pangatoimingute eest üsna erinevat teenustasu. Näiteks kui kannad lapsele taskuraha püsikorraldusega, tasub teada, et mõnes pangas on püsikorraldusmakse tasuta, teistes aga 16-38 senti, kirjutab tarbijaveeb Minuraha.ee.

Loetelu teenustasude erinevusest võib jätkata pikalt. Näiteks meil kõigil rahakotis oleva ja igapäevasteks tehinguteks kasutatava deebetkaardi kuu hooldustasu võib olla sõltuvalt pangast kas 64 või 96 eurosenti või pea 1,3 eurot või hoopis tasuta. Kuigi summad tunduvad esmapilgul väikesed, koguneb neist aastaga päris kenake summa, mida saab mõõta kümnetes eurodes.

Eeltöö paketivalikul tasub ära

Teenustasu suurus sõltub ka sellest, kas arveldad tavahinnakirja alusel, kuulud mõnda kliendiprogrammi või arveldad paketipõhiselt. Nimelt pakuvad pangad erinevatele kliendigruppidele – näiteks noored, seeniorid, pered, pikaajalised kliendid või teatud arvu pangateenuseid teatud perioodi jooksul kasutavad kliendid - erinevaid arvelduste pakette.

Siiski tuleb enne paketi kasuks otsustamist mõelda ja võrrelda, milliseid tehinguid sa kõige sagedamini teed ning millised soodustused sulle seega kasulikud oleksid. Näiteks kui sulle pakutavas paketis on soodustuste loetelus tehingukuludeta fondiinvesteeringud, aga sa pole kunagi fondi investeerinud ega kavatse seda ka edaspidi teha, pole see soodustus su jaoks vajalik.

Või kui kindla kuutasuga paketis on soodustuseks näiteks kuu hooldustasuta deebet- ja krediitkaart ning teatud arv tasuta makseid internetipangas, kuid sul krediitkaarti pole, tasub arvutada, kas paketi kuutasu maksmine tuleb soodsam hoolimata sellest, et sa ühte soodustust kasutada ei saa. Ehk tasuks mõni teine pakett valida või hoopis paketivabalt tavahinnakirja järgi arveldada.

Teenustasudeks kuluvat raha saab kärpida

Tõenäoliselt ei hakka keegi panka vahetama vaid seetõttu, et teises pangas on mõned teenused kümnekonna sendi võrra soodsamad. Küll aga tasub teada, kui palju sinu kodupangas nende pangateenuste eest, mida sageli kasutad, maksta tuleb ning kas siin oleks võimalik kulusid kokku hoida.

Kui näiteks sinu kodupangas on internetipangas tehtavad ülekanded võõrasse panka tasulised, kuid sul on mitmeid arveid, mis tuleb maksta just teises pangas asuvale kontole, tasub kaaluda arvelduskonto avamist mõnes pangas, kus ülekannete tegemine on tasuta.

Siis saad oma teises pangas asuvale kontole kanda korraga suurema summa ning teha edaspidiste kuude jooksul võõrasse panka minevaid ülekandeid just sellelt kontolt ja teenustasuta. Arvelduskonto avamine on pankades üldjuhul tasuta ning pole ka igakuist hooldustasu.   

Selleks, et pankade teenustasusid võrrelda, on Minuraha.ee portaalis olemas teenustasude võrdlustabel, mis asub siin . Seal on kirjas kümne panga ligi 50 teenuse hinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles