Õdede liit ei pea tervishoiutöötajate kutseliidu palganõuet realistlikuks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Pruuden.
Ester Pruuden. Foto: Toomas Huik

Riigieelarvet ja majandusolukorda hinnates ei pea Eesti Õdede Liit realistlikuks saavutada 2012. aasta jooksul õdede palgas sellist taset nagu seda soovib tervishoiutöötajate kutseliit.


Õdede Liidu hinnangul on ülioluline anda meie tervishoiutöötajatele selge sõnum positiivse palgatrendi osas, kuid hoiduda tuleb katteta lubaduste jagamisest.

«Elanikele tervishoiuteenuse kättesaadavuse tagamiseks toetame õdede palgatõusu igal järgneval aastal alates 2013. aastast. Omapoolseid ettepanekuid tunnitasu numbrite osas valmistame praegu töörühmades ette,» selgitas liidu president Ester Pruuden.

Eesti Õdede Liit on praegu kehtiva 2007. aastal sõlmitud kollektiivlepingu osapool. Pruudeni sõnul on esimene oluline samm, milleks on olnud otsus taastada alates 1. jaanuarist 2012 tervishoiuteenuste hinnad majanduslanguse eelsete aastate tasemele, juba astutud. See annab võimalused järgmisest aastast tõsta õdede palgad endisele tasemele.

Selle eesmärgi nimel sõlmivad õdede liidu esindajad praegu kollektiivlepinguid raviasutuste tasandil.

Praegu makstakse õdedele palka 3,83 - 4,80 eurot tunni eest, mis teeb brutokuutasuks 645,12 – 806,40 eurot.

2009. aastal tehtud kärbe haigekassa hindades sundis üksikuid väiksemaid haiglaid ajutiselt loobuma alamtunnitasu maksmisest õdedele. Alates 2012. aastast tõstavad ka need haiglad kehtiva tunnitasu õdedel 3,83 eurole.

Üle Eesti võib alamtunnitasu saada praegu hinnanguliselt 50 protsenti õdedest ehk umbes 4000 õde.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles