Terviseamet: sarnane nõue on õhupallidele kehtinud juba 1999. aastast

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhupallid.
Õhupallid. Foto: Lauri Kulpsoo

Terviseameti sisekommunikatsiooni spetsialist Kairi Pika sõnul on õhupallidele määratud ohutusnõded kehtinud juba ka varasemalt, lihtsalt sõnastus on natuke erinenud.


Alates 1999. aastast on Eestis pidanud lateksist õhupallid kandma järgmist hoiatust: «Hoiatus! Alla 8-aastased lapsed võivad täispuhumata või katkiste õhupallidega ummistada hingamisteed või lämbuda. Nõutav on täiskasvanu järelevalve. Hoia täispuhumata õhupalle laste eest. Viska otsekohe ära katkised õhupallid.»

Pikk selgitas, et alates 2005. aastast peavad lateksist õhupallid kandma järgmist hoiatust: «Hoiatus! Tühi või purunenud õhupall võib põhjustada alla kaheksa aasta vanustel lastel lämbumise või lämmatamise ohu. Vajalik on täiskasvanu järelevalve. Hoidke täispuhumata õhupallid lastele kättesaamatus kohas. Hävitage purunenud õhupallid koheselt.»

Uus Euroopa parlamendi ja nõukogu mänguasjaohutuse direktiiv jõustus 2011.aasta 20. juulist ja on täitmiseks kõigile mänguasjade tootjatele ja tarnijatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles