Andke oma koerale rohkem liikumisvõimalust

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeval, kus igapäevaseks probleemiks on saanud ülekaal, ei puuduta see ainult inimesi, vaid üha rohkem ka meie lemmikloomi, eelkõige muidugi koeri.

Koerad vajavad suuremat füüsilist aktiivsust, kui seda neile tihti igapäevaselt võimaldatakse, kirjutab portaal fpn.dk.

Ilmselgelt ei ole alati võimalik pakkuda loomale niipalju liikumisruumi kui ta seda tegelikult vajaks. Sellegipoolest tuleks teha endale kohustuseks minna koeraga kas või 2-3 korda nädalas vabasse loodusse, kus ta saaks suurel territooriumil liikuda. Hea on see, et samal ajal annab see ka teile endile paraja füüsilise koormuse ning elurõõmu.

Ülekaaluline lemmik

Mida aga teha, kui teie koer on silmnähtavalt ülekaaluline? Kas sellisel juhul peab koerale pakkuma mitu tundi aktiivset tegevust päevas? Paljudest lemmikloomaportaalidest leiab selle kohta häid soovitusi ja nõuandeid.

Loomulikult on parim see, kui teil on oma aed, kus ta saab ennast piisavalt füüsiliselt tühjaks rabeleda. Tegelikkuses oskabki koer ennast vabas õhus ja piisavalt suurel territooriumil ise koormata, ilma et peremees talle eriülesandeid peaks pakkuma. Koeral pole aga ka selle vastu midagi, kui temaga mängite ja teda õhutate eemale visatud palli või pulka ära tooma. Koerale on vajadus liikuda kaasa sündinud.  

Eriti suur probleem on kortermajade koertel, kes peavad elama kitsastes paaritoalistes korterites, kus ei saa ega tohi joosta, kui loomal selleks soov tekib. Väiksemal koeral on ehk lihtsam toas joosta ja mänguasjadega mürada, kuid samas võib see olla häiriv naabritele, kui koer rahmeldab ja kolistab iga päev seina taga. Ka hakkab energiast tulvil koer kergemini iga tühise asja peale haukuma.

Terviseprobleemid

Vähene liikumine muudab aga koera ülekaaluliseks, millega koos tulevad ka haigused ja suurenevad kulud loomaarsti visiitidele. Koer, kes on juba ülekaaluline, ei saa alati lihtsalt dieediga kaalust alla võtta. See aga ei tähenda, et tasub loobuda, kui koer ei soovi oma keha  raskuse tõttu enam liikuda. Ülekaalulisuse mõju koera tervisele hakkab väljenduma liigesteprobleemidena ja kokkuvõttes ka lühemas elueas.

Loomaarstid rõhutavad, et koerad vajavad motoorika arenguks ja liigeste heaks painduvuseks looduslikku maapinda, kus joosta ja liikuda. Kui aastaid joosta vaid asfalteeritud ja kõva kattega teedel, siis see võib kahjustada koera liigeseid. Seepärast tuleks igal võimalusel viia koer parki või metsa jooksma, jalutama või trenni tegema.

Nagu inimesed nii treenivad ka koerad ja arendavad oma keha, konsentratsiooni ja üldist võimekust mängu ja muu füüsilise aktiivsuse kaudu. See paneb aluse heale tervisele. Hea on võimalusel lasta koeral joosta veidi künklikul või mägisel maastikul, kus saab harjutada tasakaalu ja kontsentreerumist.

Koormus sõltub tõust

Õige treeningu ja koormuse määramisel peab arvestama ka koera tõugu. Näiteks jahikoerad vajavad pidevat liikumist ja selle puudumisel nad muutuvad väga rahutuks. Koeri, kes kalduvad ülekaalulisusele, peab aktiivselt treenima või laskma neil hoovis joosta ning aktiivset tegevust pakkuda kolm korda nädalas 12 nädala vältel ja samuti käima nendega jooksuradadel. Koera treenimist ei pea igal korral tegema sama kaua ja sama koormusega, kuid mingi miinimumnõude võiks seada, et koormus oleks piisav.

Üks kasulik ja efektiivne treenimismeetod on see, kui mitu koerapidajat käivad koos oma koertega jalutamas ja jooksmas. Seal kohtuvad erineva füüsilise võimekusega koerad ja seega mängu käigus innustavad teineteist liikuma. Kuna koerad on seltskonnaloomad ja vajavad suhtelemist, siis annavad vanemad koerad ka noorematele eeskuju.

Allikad: lemmikloomaportaalid, foorumid, fpn.dk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles