Riigikohus tunnistas autode teisaldamistasu põhiseaduse vastaseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto teisaldamine. Foto on illustratiivne.
Auto teisaldamine. Foto on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Riigikohus otsustas kolmapäeval, et sõiduki teisaldamise ja hoidmise eest auto omanikelt raha küsimine on põhiseaduse vastane.

Sõiduki teisaldamise ja hoidmise eest auto omanikelt raha küsimise tunnistas tänavu mais põhiseaduse vastaseks ka Tallinna halduskohus. Kolmapäeval riigikohtu otsusega põhiseaduse vastaseks tunnistatud säte kehtis 30. juunini. 1. juulil jõustus uus liiklusseadus.

Autode teisaldamiskorra kaebas kohtusse vandeadvokaat Tambet Toomela, kelle auto ülemöödunud aastal Tallinnas teisaldati ja kes pidi auto tagasisaamise eest maksma 420 krooni.

Tallinna halduskohtu otsuse järgi on põhiseaduse vastane liiklusseaduse säte, mille järgi hüvitab sõiduki lähimasse valvega hoiukohta või politseiasutusse toimetamise ning seal hoidmise ja valvamise kulud auto juht, omanik või valdaja valitsuse kehtestatud korras ja määrades. Kohus tunnistas alusseaduse vastaseks ka seda korda sätestava valitsuse määruse.

Halduskohus leidis, et kohustus tasuda sõiduki teisaldus- ja hoiukulud on vaadeldav avalik-õigusliku rahalise kohustusena. Samas sätestab riiklikud maksud, lõivud ja trahvid põhiseaduse järgi seadus. Sellele tuginedes leidis kohus, et ühtegi avalik-õiguslikku rahalist kohustust ei või kehtestada ega reguleerida muu õigusakti kui seadusega. Liiklusseadus ega mingi muu seadus ei sea mingeid piiranguid sõiduki teisaldamise määrade kehtestamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles