Eestlased plaanivad gripist hoiduda kätepesu ja tervislike eluviisidega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käte pesemine.
Käte pesemine. Foto: Peeter Langovits

Tänavu tehtud gripiuuring paljastas, et suur osa eestlastest plaanib grippi ennetada kätepesuga või siis tervislikult toitudes ja elades. Tõhusaimat viisi, milleks on vaktsineerimine, plaanivad kasutada vähesed.

Terviseameti tellitud gripiuuringus küsiti tuhandelt 16-64 aasta vanuselt inimeselt, mida nad kavatsevad teha gripi vältimiseks. 79 protsenti vastanutest märkis vastusevariantidest ära kätepesu. Pea sama suur hulk vastanutest teatas ka, et kavatseb toituda ja elada tervislikult.

Vaktsineerimist, mis on nii epidemioloogide kui ka arstide kinnitusel tõhusaim viis grippi ennetada, nimetas 15 protsenti inimestest.

Sarnase uuringu tellis uuringukeskuselt Klaster terviseamet ka eelmisel aastal ning toonaste tulemustega võrreldes on inimeste hoiakud muutunud ameti jaoks positiivses suunas. Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri tõi ses osas välja kätepesu vajalikkuse mõistmise. Kuigi kätepesu oli ka eelmises uuringus esikohal, pidas seda siis oluliseks 49 protsenti vastanutest. Teadlikkuse tõus on seega olnud märkimisväärne.

Kasvutrend on olemas ka vaktsineerimise osas. Mullu pidas seda gripi ennetamisel oluliseks vaid neli protsenti, tänavune tulemus on sellest pea neli korda parem. Et ka nii suur osa Eesti elanikest end sel aastal gripi vastu vaktsineerib, pole siiski tõenäoline.

Reaalselt on Eestis gripi vastu vaktsineeritud kaks protsenti inimestest. Saluri sõnul oleks suurepärane tulemus juba seegi, kui näitaja kerkiks nelja protsendinigi.

Peamisteks põhjusteks, miks eestimaalased gripi vastu vaktsineerimisest huvitatud pole, on uuringu järgi vaktsiini kõrge hind ning hirm kõrvaltoimete ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles