Perearsti soovitusel nõustuks gripivaktsiiniga rohkem inimesi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Ingerainen.
Diana Ingerainen. Foto: Toomas Huik

Kui muidu on kaitsesüst Eesti elanike jaoks viimane viis, kuidas end gripi eest kaitsta, siis perearsti soovitusel laseks end vaktsineerida 28 protsenti inimestest, selgus tänavusest gripiuuringust.

Samuti kasutaks praegusest suurem hulk inimesi vaktsineerimisvõimalust, kui see oleks tasuta ning see korraldataks kas koolis või siis töökohas. Sellise võimaluse olemasolul nõustuks gripivastase kaitsesüstiga 49 protsenti. Otsesele küsimusele, kas olete plaaninud ennast sel sügisel gripi vastu vaktsineerida, vastas kindlalt jaatavalt aga vaid kuus protsenti inimestest. Reaalselt on Eestis vaktsineerituid veelgi vähem – kaks protsenti.

Terviseameti hinnangul on nii väike vaktsineeritute osakaal Eestis probleemiks ning seda kinnitavad ka mullused gripisurmad. Eelmisel gripihooajal suri gripi tõttu kümme inimest. Kui perearstid aga gripivastast kaitsesüsti agaramalt oma patsientidele soovitaksid, võiks taolised surmad olemata olla. Samuti aitaks see, kui gripivaktsiin oleks inimestele tasuta, arvas täna värske gripiuuringu tulemusi esitlenud terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Uuringu tutvustusel perearste esindanud Diana Ingerainen ütles, et perearstid ka soovitavad patsientidele vaktsineerimist, kuid tihtipeale ei ole inimesed kaitsesüsti tegemisest huvitatud. See kehtib nii gripivaktsiini kui ka teiste vaktsiinide puhul.

Oma praksises on Ingerainen üles riputanud gripi vastu vaktsineerimist tutvustavad plakatid ning neile, kes kuuluvad riskigruppi ehk siis kroonilised haiged, rasedad ja üle 65-aastased, annab arst ka suuliselt märku, et gripihooaeg on tulemas ning haiguse eest saab end süstiga kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles