Grüne Fee juht: Eesti toit on talve tõttu puhtam

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Külasepp salatikasvuhoones.
Raivo Külasepp salatikasvuhoones. Foto: Margus Ansu

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja nõukogu liige ja Grüne Fee juhataja Raivo Külasepp juhib tähelepanu asjaolule, et Eesti toit on lõunamaadest toodavaga võrreldes puhtam ka seetõttu, et meil on vahel külm talv.


Külasepa sõnul on eestimaine toit kõigepealt parem juba sellepärast, et on siinsele tarbijale lähemal ja kiiremini kättesaadav, mistõttu vajab ka vähem lisandeid säilivusaja pikendamiseks.

«Mis puudutab kiiresti riknevaid toiduaineid nagu köögiviljad, siis siinse kasvatuse teeb võrreldes lõunapoolsete piirkondadega oluliselt lihtsamaks selline tõhus bioloogiline tõrjevahend nagu talv, mis on taimehaiguste ja kahjurite leviku oluliseks takistajaks,» rääkis Külasepp.

Tänu sellele ongi meil toodetu oluliselt puhtam. Siin külma talve tehtud tõrje tuleb lõunas korvata keemiliste vahenditega, mis toote seest aga kuhugi ei kao. «Nõnda ongi neis viljades jäägid, mis üldjuhul küll lubatud normi piires, kuid siiski olemas,» lausus populaarset pikka kurki tootva ettevõtte Grüne Fee juht.

Ta tõi ka näite, et kui Poola õunaaedades tuleb keemilist tõrjet teha hooaja jooksul 8-11 korda, siis Eesti tootmisaedades saadakse hakkama 3 ja koduaedades 1 korraga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles