TV3: Eesti inimene «ravib» hambaid valuvaigistiga

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarst.
Hambaarst. Foto: Sille Annuk / Postimees

Eestlane haarab hambavalu puhul paraku valuvaigistite järele, kuna raha arsti juurde minekuks napib.

Ehkki apteekrid manitsevad, et valuvaigisteid palju süüa ei tohi, on see paljudele ainus pääsetee, vahendasid «Seitsmesed uudised».

«Ma olen eluaeg inimestele rääkinud, et kui hammas valutab, ei tohi tabletti võtta, või noh võib selle tableti võtta, aga hommepäev kohe minna minna hambaarsti juurde ja viga ära parandada. Täna ma enam ei julge seda öelda, sest mulle kohe öeldakse, et kas sa tõesti ei tea, palju see maksab,» rääkis riigikogu liige ja tuntud arst Viktor Vassiljev.

Proviisor Pille Sonn kinnitas, et apteegist ostetakse tõepoolest peamiselt valuvaigisteid. Tema sõnul tuleb hädalisi tihtipeale tablettidega piiri pidama manitseda ja neile meenutada, et kui tervisehädad ei vaibu, tuleks arsti poole pöörduda.

Vassiljevi sõnul naeratavad eestlased erinevalt teistest eurooplastest kinnise suuga. Eriti kehtib see keskealiste kohta, kel nõukogude ajal hambad rikutud said ja arsti jaoks raha pole.

«Põhimõtteliselt on see väga haige, kui inimene läheb apteeki ja küsib tabletti hambavalu vastu. Hambaid peab ikka ravima, mitte valutabletti võtma,» pahandas ta.

Mõnikord võetakse arsilemineku asemel päris õõvastavaid asju ette. «On selline rõve meetod olemas, et akumulaatori hapet tilgutatakse hambaauku, see õudse valuga tapab närvi ära,» kirjeldas Vassiljev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles