Patsient Brüsselist: Eesti arst tegi Belgia omale silmad ette

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Epp Sarv
Epp Sarv Foto: SCANPIX

Eelmise nädala Arteris ilmunud reportaaž haiglast innustas mitut lugejat jagama oma kogemusi, mis imet on siinsed tohtrid nendega korda saatnud. Oma muljeid jagas teiste seas Eesti Euroopa Parlamendi saadiku assistent Epp Sarv Brüsselist.

Sumedal juuniõhtul sõitsin Brüsselis rattaga töölt koju. Suutsin esirattaga trammitee rööpasse sõita ja kukkusin üle leistangi vastassuunda. Seelik üle pea, prillid ja rattakorvi sisu mööda teed laiali. Maandusin parema käe ja lõua peale. Jalad ja pea jäid terveks. Pealtnägijad andsid kohapeal esmaabi (põhiliseks abiandjaks oli üks rootslanna) ning seejärel viidi mind haiglasse, kus kõigepealt lõug kokku lapiti.

Kogu protseduur ootamiste, röntgeni, õmblemise ja kipsipanemisega võttis belgiapäraselt tohutu aja. Lisaks unustati mind kaheks ja pooleks tunniks kipsituppa laua peale magama. Kips pandi peale ja paluti oodata. Heitsin pikali, sest olin parajalt kurnatud. Ühtäkki sisenesid ruumi kaks arsti, kes olid mind sealt leides väga üllatunud.

Omanäoline konstruktsioon, mis mulle käe otsa monteeriti, trükimusta ei kannata. Kipsi külge kinnitati poroloonilaadne riba, mis oli väljast pehme metalliga. Arst ja teda assisteeriv õde nägid tublisti vaeva, et mu näppe mõõta, seejärel porolooni mõõta-lõigata. Lõppeks mässiti paksu kipsikihi ümber veel terve meeter elastiksidet. Käsi sai kohe mitu kilo raskem. Lõuaarmi on nüüd vaevu märgata. Lõug sai neil hästi tehtud.

Järgmisel päeval kästi minna teise kliinikusse. Clinique du Parc Leopold pidavat Belgia parim käekirurgia kliinik olema. Kolmest kohast murdunud käsi vaadati üle ning öeldi, et see vajab kirurgilist sekkumist. Opiks pakuti aega nädala pärast. Käsi olla nii paistes, et kohe opereerida ei oleks saanud.

Kuna kuulsus doktor Andres Niinevälist on ületanud kõik riigipiirid ning plaan kodumaad väisata oli juba ammu olemas, otsustasin minna Eestisse ravile.

Doktor Niinevälil tekkis võimalus mind juba paari päeva pärast lõigata. Läksin haiglasse hommikul kell 10, opereeriti üldnarkoosiga, kell 14 ärkasin üles ja kell 18 kirjutati haiglast välja. Sealse ortopeedia (ei mäleta, kas I või II) osakonna õdede, põetajate ja eriti dr Niineväli kohta on vaid kiidusõnu öelda. Dr Niineväli pani kämblaluule viie kruviga titaanplaadi ning õmbles haava kokku nii, et arm on vaevumärgatav. Suurepärane töö!

Dr Niineväli sai tublisti imestada, kui mainisin, et varasem kips oli pandud Belgia väidetavalt parimas käekirurgia kliinikus. Kips oli küll ilus, moodne ja hästi pandud, aga üks murdunud sõrm lipendas niisama. Belgia kirurg oli valed sõrmed kokku plaasterdanud.

Olen tuttavatele dr Niinevälit soovitanud. Imeline kirurg, lisaks tore ja kena inimene! Olen kindel, et sain Eestis paremat (ja soodsamat!) arstiabi, kui oleksin saanud Belgias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles