Tööinspektsioon leidis Maximatest 181 rikkumist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Laura Oks

Oktoobri esimestel nädalatel kontrollis tööinspektsioon põhjalikult Maxima poode ja leidis 181 rikkumist. Inspektorid vaatasid üle 15 kauplust ja firma peakontori.

Enamik rikkumisi oli töökeskkonna alal: tööinspektorid tuvastasid 153 erinevat töötervishoiu ja tööohutuse nõuete rikkumist. «Kui vaadelda Maximat kui väikest mudelit Eestist, siis on olukord pisut kehvem võrreldes üldiste töötervishoiu ja tööohutuse kontrollimiste näitajatega. Silma hakkab oskamatus või ka tahtmatus mõelda töötajate heaolule: töökohale kehtestatud nõuete rikkumisi leiti pea kõikjal,» ütles inspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist Silja Soon.

Maximale on omane, et kassapidaja seljatagune on avatud, ilma mingi vaheseinata, nii et kliendid mööduvad vahetult müüja selja tagant. «Töötajate küsitlemisel julgesid nad selle ka välja öelda, et tegelikult neid häirib, kui klient kõnnib selja tagant nii ligidalt mööda. Lisaks ei ole kassapidajatel ruumi oma asendit muuta,» kirjeldas Soon olukorda.

Teise Maximale omase probleemina tõi inspektsioon välja liiga väikseid kaubaladusid, mistõttu tekib laoriiulite ülekoormatus ning liikumisteede ummistamine kaupadega.

Kaheksas kaupluses ei vastanud nõuetele olmeruumid, näiteks ühes poes olid naiste duširuumi kuhjatud katkised toolid.

Töösuhete alal tuvastasid tööinspektsiooni juristid 28 rikkumist, mis olid peamiselt seotud töö- ja puhkeajanõuete mittetäitmisega. Taolised probleemid on aga levinud mujalgi.

«Maxima rikkumised on sarnased teiste tööandjate rikkumistega – töölepingud on puudulikult vormistatud, probleeme esineb tööaja korraldusega ning selle täitmise kontrollimisega tööandja poolt,» selgitas tööinspektsiooni peajurist Meeli Miidla-Vanatalu. «Näiteks tööandja ei pea tööajaarvestust lähtudes töötajate tegelikust tööajast, vaid sõltuvalt kaupluse lahtiolekuajast või töötajale koostatud tööajakavast.»

Positiivseks nimetas inspektsioon Maximas töötajate põhjalikku sisseelamisprogrammi, tasuta sooja lõunasööki ja tasuta vaktsineerimist.

Poeketil on tööinspektsiooni töösuhteid puudutanud ettekirjutuste täitmiseks aega 14. novembrini. Töökeskkonna alal on järelevalvetähtajad pikemad: valdav enamik rikkumisi tuleb kõrvaldada käesoleva aasta jooksul, osaga on aega järgmise aasta juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles