Nõuandeid õunte keldris säilitamiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad.
Õunad. Foto: Toomas Huik

  • Pikaajaliseks säilitamiseks sobivad spetsiaalsed sordid, näiteks «Auksis», «Kulikovskoje», «Alesja», «Karksi renett», «Katre», «Veteran», «Liivi sibulõun».
  • Säilitamiseks on parimad plastist restkastid, kuid restiaukude ääred ei tohiks olla liialt teravad. Kastid peavad olema puhtad, vajadusel tuleb need desinfitseerida.
  • Ka kelder peab olema puhas – hallitusega puitosad tuleb puhastada või välja vahetada.
  • Paremaks säilimiseks võib õunad mässida ükshaaval pehmesse paberisse või asetada õunad saepurusse.
  • Õunakeldri temperatuur peaks olema mõne plusskraadi juures.
  • Õunakeldri õhuniiskus peaks olema 80-90 protsenti.
  • Õunakeldris tuleb teha korrapäraselt närilisetõrjet.
  • Õunakastid tuleb aeg-ajalt üle vaadata ja riknenud õunad eemaldada, samas tuleb õunu ümber tõsta võimalikult vähe.

Rohkem nõuandeid leiad Rebase talu veebilehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles