Nii tööandjad kui noored ise ei tea alaealiste töötamisega seotud eripärasid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaealist ei tohi lubada tööle mehhanismidega, näiteks murutraktori või trimmeriga.
Alaealist ei tohi lubada tööle mehhanismidega, näiteks murutraktori või trimmeriga. Foto: Sille Annuk

Tööinspektsioon uuris käesoleva aasta juunist augustini alaealiste töötajate töötingimuste vastavust töölepingu seaduse nõuetele ning leidis, et nii tööandjad, lapsevanemad kui ka noored ei tunne oma alaealiste töötamisega seotud eripärasid.

«Sihtkontrolli kokkuvõttena võib järeldada, et kahjuks on madal nii tööandjate kui ka lapsevanemate ja noorte endi teadlikkus tööõiguse regulatsioonist ning alaealiste töötamisega seotud erisustest,» nentis tööinspektsiooni peajurist Meeli Miidla-Vanatalu.

Kontrollimiste käigus selgus, et tööandjad ja lapsevanemad ei tea, et alla 18-aastase noore tööle võtmiseks tuleb eelnevalt saada lapsevanema nõusolek ning 7 – 14-aastase lapse tööle lubamiseks veel täiendavalt tööinspektori nõusolek.

Mõnele tööandjale tuli üllatusena, et alla 18-aastane ei tohi teha töid, mis ületavad tema füüsilisi või vaimseid võimeid. Aastast-aastasse korduv probleem on alaealiste lubamine tööle mehhanismidega, näiteks murutraktori või trimmeriga.

«Tööandjaid ja ka lapsevanemaid paneb imestama, miks see on keelatud, kui lapsed kodus ju nagunii niidavad muru,» ütles Miidla-Vanatalu. «Ent ei saa võrrelda kodutööde tegemist lapsevanema või muu lähedase inimese juuresolekul lepinguga võetud kohustuse täitmisega võõra inimese kontrollimisel ja juhendamisel.»

Töötavat noort ei ohusta mitte ainult masinad ja seadmed, vaid oht võib tuleneda ka teisest inimesest või töökeskkonnast tervikuna. Näiteks ei tohi Eestis kehtivate reeglite kohaselt töötada alaealine tööl, kus ta puutub kokku kõrge psüühilise koormusega. Siiski avastasid tööinspektorid alaealised töötamas vaimupuudega laste kasvataja abina.

Kokku külastati 35 peamiselt toitlustus- ja teenindusettevõtet. Kahel juhtumil alustati tööandja suhtes väärteomenetlus. Kontrolli käigus tuvastati 37 rikkumist, kõige enam esines probleeme alla 18-aastaste töö- ja puhkeajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles