Apteeker: toidulisandeid ei tasu süüa igaks juhuks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandeid tuleb kogu aeg juurde.
Toidulisandeid tuleb kogu aeg juurde. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Apteekrite liidu esinaine Kai Kimmel soovitab vajadusel osta toidulisandeid ainult apteegist ja hoiatab, et imet ei tasu nende tarvitamisest loota.


«Põhimõtteliselt peaks tasakaalustatud toit sisaldama kõiki inimesele vajalikke aineid ja tervel inimesel pole tavaolukorras vaja mingeid toidulisandeid tarbida,» ütleb Kimmel välja kõige olulisema põhimõtte. Paraku tuleb elus ette igasuguseid olukordi ja inimesed ei mõtle alati, mida söövad.

Vahel on vaja organismi turgutada

Elus võib olla perioode, kus organism vajab lisaturgutust – näiteks raseduse või suure väsimuse puhul, samuti vanemas eas. Ka krooniliste, pika kuluga haiguste puhul võivad toidulisandid omal kohal olla.

Vahet tuleb teha toidulisanditel ja loodustoodetel. Loodustoode ei pea olema tingimata toidulisand ja vastupidi. Paljud toidulisandid on puhtalt keemilise koostisega nagu ravimidki.

Toidulisandid on sellised preparaadid, mida inimesed ostavad oma vabal tahtel ja need on müügil lisaks apteekidele ka kaubanduskeskustes, toidupoodides, internetis või koguni tänavakaubanduses.

Kuna toidulisanditega kaasneb tugev reklaam, siis ostetakse neid Kimmeli sõnul üha enam, konsulteerimata seejuures ühegi spetsialistiga. «Mina seda õigeks ei pea, sest nende tarvitamine eeldab ikkagi teadja inimese tarka nõu, samuti ei ostaks ma neid internetist,» lausus ta.

Kui ravimite puhul peab olema iga etiketil olev tervistav lubadus teaduslikult põhjendatud ja kliiniliselt uuritud, siis toidulisanditele need nõuded ei kehti, ehkki mõningad neist võivad olla ka kontrollitud. Enamasti toetutakse pikaajalistele kogemustele. Näiteks on teada, et aastaid on kasutatud Gerimaxi ergutina ja sel on tõesti selline toime, mis on ka tõestatud.

Tarbi targalt ja vastavalt vajadusele

Millised ohud valitsevad? «Kindlasti ei peaks toidulisandit võtma siis, kui on tegu mõne kindla haigusega, sest siis tuleb tarbida ikka arsti kirjutatud ravimit. Toidulisandid on ikkagi haigusi ennetava ja ravi toetava toimega,» selgitas Kimmel.

Näiteks võib südamehaiguse korral võtta juurde kalaõli kapsleid ja B-vitamiini. Käte-jalgade külmetamisel aitab kapillaaride laiendamiseks võetav hõlmikpuu preparaat.

Toidulisandite omapäraks on, et neid tuleb võtta pikka aega. Paraku näevad apteekrid tihti pilti, et vanainimene soovib osta ühe lehe ühest ja teise teisest pakist, sest rohkemaks ei jagu raha. See on aga Kimmeli sõnul täiesti mõttetu raharaiskamine ja apteeker siis ka nii ütleb.

Väga lai on liigeste paremaks toimimiseks mõeldud preparaatide valik. Apteekrite liidu juhi sõnul sisaldavad kõik need ühe komponendina glükoosamiini, mis on tõepoolest liigese toitmiseks hea ja see toime on tõestatud. Kuid ka seda tuleb võtta järjest kuude kaupa.

Keegi ei vaidle vastu ka kalaõlikapslite kasulikkusele, sest neist saab D-vitamiini, mille puuduse all meie siin põhjamaal kannatame. Vitamiinidega on nii, et hullupööra neid sööma ei peaks ja näiteks suvel üldse mitte. Vaid sügisesel pimedal ja kevadväsimuse korral on need omal kohal. Midagi halba need igal juhul ei tee.

Ravimitega koos võttes ole ettevaatlik

Tuleb silmas pidada, et osadel toidulisanditel on koostoimed mõningate ravimitega ja ka kõrvaltoimed. Kui tekib vajaduse mõlemat kasutada, peaks kindlasti arsti või apteekriga nõu pidama.

Näiteks on naistepunakapslitel, mis on muidu looduslikud antidepressandid, koostoime paljude ravimitega ja neid ei tohiks võtta koos arsti kirjutatud antidepressantide või rahustitega. Vastasel korral võib saada üledoosi, mis on ohtlik.

Kuna toidulisandid on suur äri, siis reklaamitakse neid ka väga agressiivselt. Kimmel ütleb, et tal on valus vaadata, kuidas reklaamis lubatakse mustikatablettidega pime nägijaks teha või Tone toidulisandiga kõrvadest tinnitus eemaldada, sest see pole lihtsalt võimalik. Samuti pole võimalik nelja nädalaga kaalus 16 kilo alla võtta. «See on puhtalt raha väljapetmise võimalus,» võtab apteeker asja kokku.

Toidulisandid pole apteegis sugugi odavad, nende hind võib ulatuda 50 euroni purgi eest ja neid peab reeglina võtma väga pikka aega, mis tähendab inimesele suurt kulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles