Tarbijakaitseamet: ühes tanklas väljastati lubatust vähem ja kolmes rohkem kütust

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankimine. Foto on illustreeriv.
Tankimine. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Oktoobris viis tarbijakaitseamet kütusetanklates läbi kontrolli, mille käigus teostati vedelkütuste mahumõõtmisi üheteistkümnes kütusetanklas Põlvas ja Põlvamaal ning Valgas.

Eesmärk oli kontrollida vedelkütuse väljastatava koguse mõõtmist ja selle täpsust 10-liitrise mõõdunõuga (+/- 0,7% mõõtetulemusest). Kokku teostati 17 mõõtmist, mille käigus tuvastati üks lubatust väiksem kogus (Lukoil Eesti AS Mammaste tanklas Põlvamaal, bensiinil 95).

Mõõtmise tulemusena oli väljastatav kogus 10 liitrise mahumõõdu puhul 9.78 liitrit +/- 0,07 liitrit – seega 10 liitri puhul vähemalt 150 ml vähem.

Tankla  kütusemõõtur oli nõuetekohaselt taadeldud (taatluslabori poolt plommitud).

Nimetatud kütusemüüjale esitati nädalapikkune tähtajaline nõue puuduse kõrvaldamiseks, kuna vastavalt kaubandustegevuse seaduse § 4 lg 1 p 6 on kaupleja kohustatud tagama arveldamise õigsuse ja mõõtmise täpsuse. Tänaseks on puudus kõrvaldatud.

Parimad mõõdetavad tulemused (st et väljastati rohkem kui tankuri lugem näitas) esinesid Eesti Statoil AS Valga tanklas bensiinil 95 ning Johnny AS Mammaste tanklas Põlvamaal ja Black Land OÜ tanklas Põlvas bensiinidel  95.

Novembris on plaanis jätkata mahumõõtmisi teistes Eestimaa piirkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles