Perearstid pole ravimimüügist huvitatud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik.
Perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik. Foto: Liis Treimann

Kindlasti ei ole perearstid huvitatud ravimite müümisest ja ammugi ei ole see perearstile mingi äriidee, mis aitaks eelarvega toime tulla, sõnas perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik, kommenteerides maaomavalitsuste liidu vastavat ettepanekut.

«Oleks ju suisa tragikoomiline, kui perearst, kelle huvides on patsienti võimalikult tervena hoida, hakkaks talle rohkem ravimeid kirjutama, sest «see aitaks ta ärile kaasa»? Siin on juba ette vastuolu sisse kirjutatud,» leidis Talvik.

Talvik rõhutas, et perearstide selts on vastu kõikidele mittearstlikele tegevustele, millega perearst tegelema peab või kellegi meelest peaks.

«Ravimimüük on väga täpselt reguleeritud ja selle tegevuse osas on karmid nõuded. Kui patsient saaks arstilt ravimikarbi, tuleks asi nõuetekohaselt vormistada ja dokumenteerida - taas tekiks olukord, kus arst ei tegele oma tööga,» märkis ta.

«Kui mõnes riigis saab patsient arstilt ravimi kaasa, sest õhtul pole enam lähikonnas apteeki avatud, siis see teenus on küll patsiendile mugav, aga see puudutab vaid üksikuid ravimeid ja patsient ei saa kaasa kogu ravimihulka, mis tal vaja on, vaid ainult mõned tabletid, mis aitavad ravi samal päeval alustada. Kahjuks on Eestis mõnel pool esmatasandi arstiabi ja selle kättesaadavus (ka esmased ravimid) muutunud kättesaamatuks ja luksuseks, aga selle küsimuse lahendamise osas tuleb vaadata juba poliitikute poole,» lisas Talvik.

Maaomavalitsuste liit käis riigikogu riigieelarve kontrolli komisjoni perearstiabi korraldust puudutaval istungil välja idee lubada ka perearstidel ravimeid müüa. Eriti peetakse silmas hajeasustusega piirkondi, kus peale perearsti on elanikel pikk tee ka lähima apteegini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles