Soome professor: tulevikusuund on «hõbemajandus»

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Elanikkonna vananemist uurinud Soome professori Juhani Ilmarineni sõnul saab tulevikus jõudu nn hõbemajandus, mis teenindab peamiselt vanemaealisi ja kus ka tööd saavad needsamad eakad inimesed.


«Hõbemajanduses» saavad parimateks teenindajateks tema sõnul olla vanemaealised, sest nemad tunnetavad ja mõistavad nende teenuste sisu ja omaealiste vajadusi kõige paremini ning suudavad seda valdkonda ka paremini turundada.

«Hõbemajanduse» all mõistab Ilmarinen tervet rida uusi teenuseid, mis tegelevad tervise ja sotsiaalvaldkonnaga, aga ka heaoluteenustega laiemalt. Vanemaealistel tuleb aga tema sõnul luua tööks paindlikud tingimused.

Majandussektoritest saavad eakate töölerakendamisega tema sõnul paremini hakkama pangandus ja kindlustus, vähem transport ja juriidilisi teenuseid pakkuvad ettevõtted. Raskem on olukord põllumajanduses, kus on raske leida tasakaalu tööülesannete ja vananevale tööjõule vajalike kohanduste vahel.

Vanuselisest diskrimineerimisest rääkides ütles Ilmarinen, et nii huvitav kui see ei ole, diskrimineerivad keskealised nii endast nooremaid kui vanemaid, kuna nad usuvad, et on ise tööalaselt tippvormis.

Noortel on sageli suhtumisega probleeme eakate suhtes, kuid samas võib täheldada ka vastupidist. Noorte mõningast negatiivset suhtumist vanemaealistesse põhjendas professor sellega, et nad pole kunagi vanad olnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles