Sage pensionifondi vahetamine ei pruugi olla mõistlik

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionisambad - reklaam ja tegelikkus.
Pensionisambad - reklaam ja tegelikkus. Foto: Urmas Nemvalts

Kuigi teise samba pensionifondide osakuomanikel on tänavu 1. augustist võimalik olemasolevad fondiosakud uute vastu vahetada kolm korda aastas, ei pruugi sage liikumine ühest fondist teise olla mõistlik.


Sellise liikumisega võivad kaasneda teenustasud. Samuti võib olla, et su praeguse fondi investeerimisstrateegia ei ole lühikese kogumisperioodi tõttu end lihtsalt tõestada jõudnud, kirjutas tarbijaveeb minuraha.ee.

Seega peaks vahetamise-mittevahetamise otsusele eelnema analüüs ning arusaamine, et kõik kohustuslikud pensionifondid on avatud investeerimisriskile. See tähendab, et osaku väärtus sõltub pensionifondi investeeringute väärtusest ning järelikult võib osaku hind nii tõusta kui ka langeda. Ka minevikus head tootlust näidanud fondide puhul ei saa automaatselt eeldada, et samasugust head tootlust õnnestub teenida ka tulevikus.

Niisiis tuleb enne vahetamise-mittevahetamise otsuse tegemist võrrelda erinevate fondivalitsejate pakutavate fondide investeerimispoliitikat, tasusid, tootlust ning tutvuda fondijuhtide senise kogemusega pensionifondi raha investeerimisel. Samuti tuleks läbi mõelda, milline on sinu riskitaluvus ning kui palju aastaid on veel pensioniraha kogumiseks jäänud, sest sellestki sõltub, millise fondi kasuks otsustada.

Kokkuvõttes ei tohiks fondi vahetamise otsus sündida kergekäeliselt. Kui oled fondi tingimuste, aruannete ja tootluse võrdlemise järel veendunud, et mõnes teises fondis oleks sinu pensioniraha paremates kätes ning oled teadlik ka võimalikest teenustasudest, oled otsuse langetanud kaalutletult.

Praegu saab valida 23 pensionifondi vahel, mida pakuvad kuus fondivalitsejat: Danske Capital ehk Sampo, Ergo Funds, LHV Varahaldus, Nordea Pensions Estonia, SEB Varahaldus ja Swedbank Investeerimisfondid. Fondide nimekirjaga saad tutvuda pensionikeskuse kodulehel.

Fondide võrdlemiseks saad kasutada võrdlustabelit, mis annab ülevaate kõigi 23 kohustusliku pensionifondi kohta – kes on fondivalitseja, kui suured on fondi tagasivõtmistasu ning valitsemistasu, milline on fondi investeerimispoliitika ja senine tootlus.

Oma pensionikonto seisu saad vaadata internetipangast või pensionikeskuse lehelt rubriigist minu konto.

Pensionifondi vahetamiseks on kaks võimalust:

• Olemasoleva pensionifondi vahetamine teise pensionifondi vastu. Sel juhul toimub kas kõikide või osade (vastavalt sinu soovile) kogutud kohustusliku pensionifondi osakute vahetamine uue kohustusliku pensionifondi osakute vastu.

II samba pensionifondi osakuid saab mõne teise pensionifondi osakute vastu vahetada kolm korda aastas: 1. jaanuaril, 1. mail ja 1. septembril. Osakute vahetamiseks 1. jaanuarile järgneval esimesel tööpäeval tuleb registripidajale avaldus esitada hiljemalt 30. novembril. Selleks, et vahetada pensionifonde 1. maile järgneval esimesel tööpäeval või 1. septembril, tuleb avaldus esitada vastavalt hiljemalt 31. märtsil või 31. juulil.

• Sissemaksete suunamine uude pensionifondi. See tähendab, et sinu uued maksed hakkavad laekuma uude pensionifondi ja selleks ajaks kogunenud pensionifondi osakud jäävad olemasolevasse kohustusliku pensionifondi. Uute maksete uude fondi suunamise avalduse võid teha igal ajal, ümbersuunamine jõustub avalduse vastu võtmisest hiljemalt kolme tööpäeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles