Tarbijakaitse leidis hulgaliselt ohtlikke imeliku kujuga välgumihkleid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuenduslikud tulemasinad, mida ei tohi müüa.
Uuenduslikud tulemasinad, mida ei tohi müüa. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet on sel aastal kontrollinud tulemasinate müüki 174 korral, millest rikkumisi avastati 29 juhul (16,7 protsendil juhtudest). Sealhulgas suur hulk uuenduslikke tulemasinaid ja mitte-lastekindlaid tulemasinaid.


Järelevalve käigus avastanud müügilt 25 nimetust erinevate esemete kujulist (püstoli-, mobiiltelefoni-, pudeli-, jõulusoki-, pealuu-, söögi-, tiigri- ja majakakujulised ning valgus- ja heliefektiga) uuenduslikku tulemasinat, milliste müük on keelatud.

Uuenduslik tulemasin on tulemasin ja ka hoidik, mille kuju sarnaneb multifilmitegelase, mänguasja, püstoli, käekella, telefoni, muusikainstrumendi, sõiduki, inimese keha või kehaosade, looma, söögi-joogi või mis mängivad muusikapalu või millel on vilkuvad tuled või liikuvad objektid või teised meelelahutuslikud omadused.

Kõikide selliste tulemasinate müük on keelatud kuna oma välimuse tõttu on nad lapsele atraktiivsed ning laps mängides võib kõrvetada/põletada saada või võib muu õnnetus juhtuda, kuna ta ei oska eeldada, et tegemist on tulemasinaga.

Samuti avastati müügil mitmeotstarbelised tulemasinad, mis koosnesid mitte-lastekindlatest tulemasinatest, ehk et puudus lastelukk. Nagu näiteks: tulemasin + tuhatoos, tulemasin + taskulamp, võtmehoidja + tulemasin.

Kõikide välgumihklitega peab kaasas olema ohutusteave (juhised ja hoiatused), mis on toodud tekstina või ohutussümbolitena, mis asendaksid kõiki olemasolevaid tekstivormis juhiseid ja hoiatusi, andes kasutajale teavet kasutamismeetodi kohta. Mitmel juhul puudus ohuteave või olemasolev teave oli puudulik ja puudusid andmed tootja/importija kohta.

Müügil olnud pool- ja luksulikel tulemasinatel puudusid eestikeelsed garantiitingimused. Poolluksuslike ja luksuslike tulemasinate vahe tavalistega ongi müügigarantii kohustuslikkus, mida tavatoodetel ei ole

Uuenduslike tulemasinate müügi, hoiatava sisuga eestikeelse märgistuse puudumise või selle nõuete mittevastavuse eest viidi kauplejate suhtes läbi väärteomenetlused kuuel korral. Ohuteave puudumise või selle puudulikkuse juhtudel või luksuslike tulemasinate garantii osas avastatud rikkumiste osas on kohustatud kauplejaid kõrvaldama puudused määratud tähtajaks.

Nõuetele mittevastavad tulemasinad avastati järgmistest kauplustest: OÜ Akela Kaup kauplus «Tuhat vajalikku asja» Keldrimäe 9, Tallinnas; Kuupaiste OÜ müügikohas 180 Jaama turul, Kopli 1 Tallinnas; Jemeralda OÜ kauplus Jaama turul, Kopli 1, Tallinnas; OÜ Biorona kaupluses «Aasia» Kopli 2 B, Tallinnas; FIE Gintautas Vycas müügikoht 97 Jaama turul, Kopli 1, Tallinn; FIE Valeri Masjuk, müügikoht 80 Ostukeskuses, Toompuiestee 37, Tallinnas; TÜ Exotic müügikoht Astri Keskuses, Tallinna mnt 41, Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles