Enamik Lõuna-Eesti ilusalonge ei analüüsi töökeskkonna riske

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tööinspektsiooni korraldatud kontrolli käigus selgus, et enamik Lõuna-Eesti ilusalongidest on töökeskonna riske kas alahinnanud või pole neid üldse analüüsinud, samuti puudus enamikul koolitatud esmaabiandja.



Septembrist novembrini toimunud sihtkontrolli käigus külastasid tööinspektorid 40 Lõuna-Eesti ilusalongi ning tutvusid 218 inimese töökohaga, teatas inspektsioon.

Peamisteks kitsaskohtadeks osutusid läbiviimata või puudulik riskianalüüs ja pädeva töökeskkonnaspetsialisti ning nõuetekohaselt koolitatud esmaabiandja puudumine.

Riskianalüüs oli korraldatud ja vastas tegelikule olukorrale kahes ettevõttes, mujal oli riske alahinnatud või polnud neid välja selgitatud. Vaid kahes salongis olid olemas ohutusjuhendid kasutatavate töövahendite ning tehtavate tööde kohta.

75 protsendil kontrollitud ilusalongidest puudus pädev töökeskkonnaspetsialist ja 65 protsendil nõuetekohaselt koolitatud esmaabiandja.

Esmaabivahendid ei olnud nõuetekohaselt komplekteeritud 40 protsendil salongidest: vahendeid oli kas liiga vähe või sisaldasid need muu hulgas ka ravimeid. Kuues ilusalongis puudusid esmaabivahendid täielikult.

Ventilatsioon ei vastanud nõuetele 20 protsendi puhul kontrollitud töökohtadest. Kõikides ilusalongides oli ventilatsioonisüsteem olemas, kuid mitmel pool ei taganud see küllaldast õhuvahetust töökohtade juures.

Ebapiisav õhuvahetus tööruumides, kus tööprotsessi käigus eraldub ohtlikke aineid või tolmu, võib inspektsiooni teatel põhjustada tervisekahjustusi nagu limaskestade ja hingamisteede ärritused või allergiad.

Juuksurite töökohtade valgustus oli üldjuhul väga hea, sama ei saa aga öelda administraatorite tööpindade kohta, mis olid 40 protsendil salongidest alavalgustatud.

Salongid olid enamasti piisavalt ruumikad ja kujundatud ergonoomilist kehaasendit ning töövõtteid arvestades. Piisavalt suur puhkeruum, mis pakkus võimalust ka mugavalt einestada, oli olemas 80 protsendil salongidest. Mujal oli puhkeruum kas liiga kitsas või siis kasutusel ka koristustarvete hoiuruumina.

Töövahendid olid töökorras ja puhtad 95 protsendil salongidest.

Kõikide näitajate lõikes hindasid tööinspektorid olukorra töötervishoiu ja tööohutuse seisukohalt heaks vaid 60 protsendil salongidest.

Sihtkontroll viidi läbi kuues maakonnas, kontrolliti Tartu, Põlva, Võru, Valga, Viljandi ja Jõgeva maakondade ning maakonnakeskuste ilusalonge. Taolisi sihtkontrolle on tööinspektsioonil kavas läbi viia ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles