Saastunud õhk põhjustab kopsuvähki

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudu
Sudu Foto: SCANPIX

Kõrge õhusaastetasemega piirkondades elavatel inimestel suureneb tõenäosus kopsuvähki haigestuda 20 protsendi võrra.

«Saastunud õhk on USA-s levikult kuues vähi tekkepõhjus,» ütles Reutersile värske uuringu autor Michelle Turner Ottawa ülikoolist. Kuigi suitsetamine on jätkuvalt peamine kopsuvähi riskitegur, pole üks kümnest haiguse põdejast kunagi suitsetanud.

Saastunud õhus leiduvaid tahkeid osakesi, mis ärritavad kopse ja tekitavad põletikke, on vähiteguriks peetud ammu, ent seni ei ole teadlased suutnud nende mõju suitsetamise omast selgelt eristada. Kõnealuses uuringus aga jälgiti 180 000 mittesuitsetajat 26 aasta jooksul ning kogu perioodil suri kopsuvähki 1100 inimest.

Uuring viidi läbi kõigis USA osariikides, kus saastetase kõikus kuuest ühikust 38-ni. Pärast teiste riskitegurite, nagu passiivse suitsetamise ja kokkupuute radooniga mahaarvamist leidsid teadlased, et kümme üleliigset saasteühikut õhus tõstavad tõenäosust haigestuda kopsuvähki 15-26 protsendi ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles