Sotsiaaalministeerium: osa ravimite omaosalus väheneb

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile ravikindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille ühe muudatusena odavneksid mitmed 50 protsendi soodustusega ravimid, sest eelnõu kaotab ära neile kehtestatud hüvitise maksimaalmäära.


Hetkel on 50 protsendi soodustusega ravimite hüvitamise piirmäär 12,79 eurot retsepti kohta. Teine muudatus suurendaks perearstide rolli inimeste eriarstile suunamisel, mis omakorda vähendab eriarstide vastuvõtujärjekordi.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on praegu olukord selline, et kui inimene ostab endale 50 protsendi soodustusega ravimi, siis haigekassa küll maksab ravimihüvitist, kuid mitte rohkem kui 12,79 eurot ühe retsepti eest. «Selle piirmäära kaotamine vähendab inimeste omaosalust ravimite eest tasumisel ehk ravimid muutuvad inimeste jaoks odavamaks,» lisas Pevkur.

Muudatus puudutab selliseid ravimeid nagu näiteks Alzheimeri tõve ravimid, mõned antidepressandid, südameravimid, seenhaiguste vastased ravimid, rasestumisvastased vahendid jms.

Ühtlasi puudutab muudatus selliseid ravimeid, millel on kõrgem soodusmäär olemas, kuid mida ilmselt on kasutatud kas näidustusel, mida kõrgem määr ei hõlma, või kirjutatud välja arsti poolt, kellel kõrgema määraga kirjutamise õigust ei ole. Nendeks ravimiteks on näiteks mõned reumatoloogias, gastroenteroloogias, psühhiaatrias ja endokrinoloogias kasutatavad ravimid, aga samuti ka näiteks teatud tugevad valuvaigistid.

Samas rõhutas sotsiaalminister, et inimesed ei tohiks hetkel veel eelnõu alusel endale vajalike ravimite ostmist edasi lükata lootuses, et need varsti odavnevad, sest keeruline on täpselt öelda, millal seadusemuudatused vastu võetakse.

Ravikindlustuse seaduse muutmise eelnõu teine oluline muudatus puudutab perearstide nn väravavahi rolli suurendamist ja seeläbi eriarstide vastuvõtujärjekordade lühendamist. Täna tuleb tihti oodata eriarstide vastuvõtule pääsemiseks üle kuu või isegi kuid, samas kui perearsti juurde peab pääsema viie tööpäeva jooksul.

Seetõttu on näiteks krooniliste haigete ravi järjepidevuse parandamiseks plaanis suurendada perearstide rolli haigete raviprotsessis, suunates nad esmajärjekorras perearsti vastuvõtule.

Ministeerium loodab, et sellega väheneb eriarstide koormus ja ravijärjekorrad. Eesmärk on parandada tööjaotust tervishoiusüsteemis võimaldamaks patsientidel kiiremini pääseda vajaliku arsti vastuvõtule. Muudatusele, mis suurendab perearsti nn väravavahi rolli, on omapoolse toetuse andnud juba nii perearstide selts kui ka haigekassa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles