Milliseid mune ostad sina?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepa mahetalu kanamunad.
Sepa mahetalu kanamunad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Loomakaitse Selts lükkas novembris käima kampaania «Milliseid mune ostad sina?», et juhtida inimeste tähelepanu munakanade pidamisviisidele.


Kampaania kaudu soovib selts tutvustada munakanade erinevaid pidamisviise, tõsta inimeste teadlikkust munade ostmisel ning juhtida tähelepanu nende ostuvaliku seotusele loomade heaoluga. Kampaania tutvustab munade pakenditel olevate munade tootmisviisi märgistust ning toob välja loomasõbraliku tarbimise soovitused rõhutades vabalt peetavate kanade heaolu ning võimalust loomuomaselt käituda.

Loomakaitse selts soovitab kõigil tarbijatel jälgida pakendil olevat märgistust, et teada saada, millisest tootmisviisist munad pärinevad.

Munade tootmisviisid on järgmised:

0 – tunnustatud mahemunad
1 – vabalt peetavate kanade munad
2 – õrrekanade munad
3 – puuris peetavate kanade munad

Loomasõbralik tarbija eelistab numbriga 0 või 1 tähistatud tootmisviisil peetud kanade mune.

Vabalt peetavad kanad

Vabapidamise tingimused pakuvad kanadele rohkem loomulikumat elukeskkonda ning neil on võimalus käituda vastavalt oma instinktidele. Mahetalupidamises peetavad kanad ning vabalt peetavad kanad saavad välitingimustes ringi jalutada. Lisaks õues viibimise võimalusele on neile tagatud rohkem ruumi ning võimalus muneda pesasse, olla õrtel, siblida ning mahetootmises ka liivavanne võtta.

Õrrekanad

Lindude heaolu on puuris peetavate kanadega võrreldes rohkem tagatud ka õrrekanadel. Lindlas peetavatel kanadel on võimalus muneda pesasse ning olla õrtel. Samuti on neile tagatud allapanuga ala, kus nad saavad siblida. Paraku puudub neil aga võimalus viibida õues jalutusalal. Siiski on osa lindude loomuomaseid vajadusi rahuldatud.

Puurikanad

Puuris peetavate kanade pidamine on intensiivne tootmine, mis tähendab mitme kana (tavaliselt 4-5) pidamist ühes puuris, kus ühele kanale on liikumisruumi vähem kui A4 lehekülje suurune ala. Puurides puuduvad pesakastid, õrred ja allapanu, mistõttu ei saa kanad loomuomaselt käituda, sealhulgas siblida ja toitu otsida, õrrel istuda, tiibu lehvitada ega end liivas puhastada.

Alates 2012. aastast ei ole Euroopa Liidus lubatud selliseid täiustamata puure või nn patareipuure kasutada. Täiustatud puurid ei taga aga samuti kanade heaolu ega loomuomaste vajaduste rahuldamist. Alates järgmisest aastast peavad puurides olema pesad, õrred ning allapanuga ala siblimiseks. Kuid uutes puurides on kanal vaid postkaardi suurune lisapind, mis jääb siiski alla A4 lehekülje suuruse pinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles