Ilves: Eesti meest vaevavad elustiili hädad

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves pani meeste tervise konverentsi avades kõigile südamele, et meeste tervis pole mingi naljaasi vaid väga tõsine teema.

Ilves tõdes, et olukord on Eestis viimastel aastatel paranenud ja keskmine poisslaps peaks elama juba üle 70 aasta. Siiski jääb vähemalt viis aastat puudu.

«Noori mehi saab meil vähem hukka ja see rõõmustab. Vindise peaga rooli istumine on nüüd taunitav õnneks,» lausus president. Tervelt elatud aastate hulk on aga tema sõnul liiga vähe kasvanud.

Eesti meest vaevavad elustiili hädad, mistõttu väheneb ka eluiga. Stress ja liigne kehakaal on risikfaktorid. Sageli haaratakse pudeli järele. Sellised elustiili hädad on iseloomulikud just arenenud riikides. Näiteks on kasvav teist tüüpi diabeeti haigestumine.

Meeste tervisesse tuleb suhtuda tõsiselt. Riik saab aidata, et iga pereisa tunneks ennast hästi ja saaks olla laste kasvatamises osaline. «Mehe töö ei ole tähtsam kui naise töö. Elus on lähisuhted rahast olulisemad,» tõdes Ilves.

Ta lisas, et suures osas on tervis enda teha. Keskealine mees on üldjuhul veel hea tervise juures, paljud hädad annavad tunda hiljem, vahel aga ka liiga hilja.

Vähemalt kord aastas peaks iga mees pärast 40. eluaastat laskma end perearstil üle vaadata ja selleks tuleb aega leida vaatamata, et kõik protseduurid ei pruugi olla meeldivad. Iga 2-3 aasta järel tasuks teha aga põhjalikum tervisekontroll. «Kui mees pööraks oma tervisele sama paju tähelepanu kui autole, oleks juba samm pikema elu suunas astutud,» nentis Ilves.

Ta lisas, et füüsiline koormus ja toidusedeli jälgimine on ebamugav vaid algul, kuid nii kingitakse endale ja lähedastele pikem elu. Ta tõi näiteks USA presidendi, kes leiab iga päev aega sportimiseks. «Pärast seda, kui hakkasin regulaarselt sportima, on mul stressi vähem ja jõuan palju rohkem,» möönis president.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles