Teadlased leiutasid uue plastmaterjali, mis parandab end ise

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased lõid plastmaterjali, mida saab parandada liimi, kleeplinti või muid materjale kasutamata.


Uue materjali leiutamine tähendab, et tulevikus ei pruugi puruks istutud prilliraamid enam olla märkimisväärne õnnetus, sest neid saab kiiresti parandada, surudes lihtsalt murdekohad tagasi kokku. Ka lapsevanemate mure mänguhoos purunenud mänguasja parandamise pärast saab samal moel lahendatud, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator The Telegraphi.

Suurbritannia ettevõtte AkzoNobel ja Hollandi Eindhoveni ülikooli teadlased arendavad tehnoloogiat molekulidest keerukama ehitusega polümeeri loomiseks.

Supra B nime kandev tehnoloogia kasutab polümeeri molekulide vahel vesiniksideme tekitamist. Vesinikside on täiendav keemiline side, mille moodustab ühe molekuli negatiivse osalaenguga elektronegatiivse elemendi aatom teise molekuli positiivse osalaenguga vesinikuaatomiga.

Lisaks prillidele ja mänguasjadele võib uus materjal leida kasutust ka sõidukite avariijärgses parandamises, mis vähendab kulukate keretööde mahtu. AkzoNobeli esindajate sõnul võib uuest materjalist tulevikus valmistada kriimustuskindlaid kattekihte sõidukitele või sülearvutitele.

Supra B arendamisega tegelevad teadlased on suutnud uue materjali teha teiste plastidega võrreldes sama tugevaks. Teadlased loodavad luua tugeva kaitsva kattematerjali, mis suudaks end vajadusel ise taastada.

Vaata videot uuest plastist siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles