TV3: Eestit võib tabada talverehvide nappus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rehvid.
Rehvid. Foto: Kaader TV3 videost

Seoses nelja aasta taguse autobuumi ja ka Saksamaal kehtestatud talverehvide nõudega on talverehvid Eesti ja kogu Baltikumi turul otsa lõppemas.

Müüjate sõnul on spetsiifilisemate mõõtudega kitsas käes juba praegu ning päris kriis võib kätte jõuda paari nädala pärast, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Rehvitootjate poolt vaadates on seis turul parem kui iial enne – müüginumbrid on üleval ja lattu seisma ei jää midagi. Autobuumist on möödunud neli aastat ning praegu on käes aeg jooksud ära vahetada.

Rehviliidu juhatuse liige Marek Moorus rääkis, et avanenud on ka Saksamaa turg, kus varem talverehve ei kasutatud, aga nüüd kohustab seadus seda teist aastat järjest tegema. Saksa turg moodustab kogu Euroopa rehvimüügist 30-40 protsenti, rääkis Moorus.

Buumile järgnenud masu tõttu pidid tootjad tootmist vähendama ning nüüd turu taastudes ei suudeta nõudlusele järgi tulla. Ainuüksi Baltikumi turg on aastaga kasvanud 44 protsenti.

Viimastel ostjatel on suur tõenäosus rehvidest ilma jääda. OÜ Kummimees tegevjuht ütles, et neil jätkub rehve kindlasti veel kaheks nädalaks ning võib-olla ka hooaja lõpuni, aga teatud mõõtudega on juba kitsas käes.

Selline olukord sunnib Mooruse sõnul inimesi kompromissidele. «Kui tema soov oli tegelikult panna alla lamellrehv, mõõdus näiteks 17 tolli, siis ta peab täna hakkama otsima, et jah, võib-olla pean panema hoopis naastrehvi. Kui tuleb välja, et lamellrehvi ei ole ja naastrehvi ka ei ole, siis ta peab mõtlema, et äkki ma panen siis natuke kitsama ja kõrgema või läheb üldse mõõdust välja,» kirjeldas ta.

Vaatamata tooraine 40-protsendilisele hinnatõusule on tootjad tõstnud rehvide hindu vaid kuni 20 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles