Lonely Planet valis tuleva aasta kuumimaks sihtkohtaks Londoni

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reisijuhtide kirjastus Lonely Planet reastas järgmise aasta kuumimad sihtkohad, valides esikohale Londoni.

«Kui paari klassikalisse sihtkohta toovad uut adrenaliini spordiüritused, siis teised linnad meie nimekirjas on rasketest aegadest taastumise järel uuele elule tärganud,» kommenteerisid nimekirja koostajad. Lonely Planeti esikümme järgmise aasta reisisihtkohtade osas on järgnev:

1. London

Suur osa linnast saab olümpiamängudeks valmistumise käigus uue näo ning turistidele pakuvad elamusi nii tipptunniaegne sõit metroos kui Toweri silla ülestõstmine laevade läbi laskmiseks.

2. Masqaţ

Omaani pealinn tõmbab külastajaid peamiselt luksuslike majutusvõimaluste, vilka kultuurielu ja veemõnudega. Turismiäri kogub hoogu ja riigis laiendatakse sellele mõeldes kõike alates muuseumitest lõpetades kuurortidega. Linlaste huvi turistide vastu on sellele vaatamata täiesti siiras ning esmakordselt Omaani reisijaid üllatab sealne külalislahkus.

3. Bangalore

Lõuna-Aasia hiidlinnade hulka kuuluv viie miljoni elanikuga Bangalore koondab kokku parimad joogid, suurepärase köögi, elava muusika- ja kunstielu ning on koduks kõige trendikamatele noortele. Hiljuti sai laheda õhustikuga linna mainet nautiv Bangalore ka kiire metroosüsteemi, mis muudab oma lemmikbaari jõudmise senisest veelgi lihtsamaks.

4. Cádiz

Kuigi tavaliselt võib Cádiz paista rahuliku nurgakesena vanaaegsest Hispaaniast, kus kohvikutega palistatud väljakutel toimetavad sonides vanamehed, on unine linn kord aastas Hispaania pööraseima karnevali toimumispaigaks. Veebruaris toimuvad pidustused tähendavad kümnepäevast joogi-, laulu- ja tantsupidu, kus Hispaanias oma nutikuse poolest kuulsad linlased neoonparukad pähe tõmbavad, huuled värviliseks võõpavad ja pealtvaatajatele satiirilisi lühietendusi annavad.

5. Stockholm

Stieg Larssoni «Lohetätoveeringuga tüdruku» põhjal vändatud film, mis aasta lõpus kinodesse jõuab, toob ilmselt kohale nii mõnegi fänni, kes loodavad linna süngeid saladusi avastama tulla. Sellega võib aga raskeks minna, sest samaaegselt nii õdus kui kosmopoliitne Stockholm on maaliline ja lummav pealinn. Lonely Planet soovitab tutvuda Södermalmi trendikate poodide ja boheemlaslike baaridega, õhtuseks jalutuskäiguks sobivad aga Djurgårdeni pargid. Tõsi, Stockholm pole küll odav sihtkoht, aga on kulutatud raha igati väärt, usuvad nimekirja koostajad.

6. Guimarães

Portugali põhjaosas asuv Guimarães on hingematvalt ilus ning valiti tänu sellele ka Unesco maailmapärandi nimekirja. Üllataval kombel ei sattu sinna sellele vaatamata just palju väliskülalisi. Guimarãese vanalinn on segu keskaegsetest punaste katustega majadest ning uhketest paleedest ja villadest, selle pärliks on aga vana kindlus. Järgmisel aastal kannab linn Euroopa kultuuripealinna tiitlit ning see toob kokku kunstnikke üle Euroopa, kes suunduvad juba praegu muljetavaldava kultuurieluga linna oma töid näitama.

7. Santiago

Tšiili pealinnas on toimumas kiired muutused – spordi- ja kultuurielu on õitsele puhkenud ja linnas avatakse üha uusi muuseume. Restoranid on jõudnud tipptasemele, ööelu pulbitseb ja järgmisel aastal avatakse Santiagos kontinendi kõrgeim hoone, milleks on 70-korruseline Torre Gran Costanera. Linna külastajatele soovitatakse Andides seiklemist ja jalgrattaretke Casablanca, Maipo ja Colchagua orgude idüllilistesse viinamarjaistandustesse.

8. Hong Kong

Täieliku demokraatia poole sammuvat Hong Kongi ootab eriti huvitav aasta. Uljas meeleolus proteste saadavad spontaansed laulu-, tantsu- ja luuleetteasted, mis peegeldavad linlaste elavat muusika ja kirjandushuvi. Lonely Planet soovitab pilvelõhkujate imetlemiseks praamisõidu ette võtta, avaturge külastada ja templeid uudistada. Elamusi pakuvad ka ostlemine, baarid, linnast väljas asuvad müüridega ümbritsetud külad ja Aasia kauneimate hulka kuuluvad matkarajad. Õhtu mõnusaks lõpetamiseks pakuvad ohtralt võimalusi linna 11 000 restorani.

9. Orlando

Sellele USA linnale tõotab järgmine aasta eriti edukas tulla, kuna just seal peetakse sel aastal NBA Tähtede mängu nädalavahetust, mis toob kokku korvpalli- ja muusikastaarid ning annab põhjust sadadeks kontsertideks ja pidudeks. Enamik turiste suundub linnas ja selle ümbruses asuvatesse kuulsatesse lõbustusparkidesse, aga sammud võiks seada ka näiteks boheemlaslikku Milk Distrcti nime all tuntud linnaossa, mis koondab paljusid söögikohti, baare, raamatupoode ja tätoveerimissalonge.

10. Darwin

Varem kalameeste ja unelevate hipide pärusmaaks peetud Darwin võlub tänapäeval külastajaid oma restoranide, turgude ja kauni loodusega. Linn on parim koht soodsalt aborigeenide kunsti ostmiseks ja Mindili rannal päikeseloojangu ajal peetav turg pakub põnevaid toiduelamusi. Samal ajal, kui Lõuna-Austraalias valitseb talvine jahedus, on Darwinis suviselt sinine taevas, peetakse öiseid pidusid ja minnakse hilja magama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles