Kuidas valmistada jõuluks mahlast ja maitsvat seapraadi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seapraad.
Seapraad. Foto: Andres Teiss

Maitsva seaprae valmistamiseks on oma nipid, mida teadmata võib praad puine tulla.

Rakvere lihakombinaadi liha totojuhi Heli Sepa sõnul algab tõeliselt maitsva ahjuprae valmistamine lihatüki valikust. Võimalusi on siin mitmeid. Kõige paremini sobivad sea tagaosa lihased, kuid maitsva prae saab ka kaelakarbonaadist, kamara ja pekiga sea välisfileest, karreest ja abatükist.

«Klassikaline ahjupraad valmib sea tagaosa lihastest ja eriti tore, kui seal peal on kamar, sest siis jääb see seest mahlane ja pealt krõbe, nagu on eestlastele omane,» rääkis Sepp.

Piisab täiesti, kui liha soola ja pipraga sisse hõõruda, kuid määrida võib ka vene sinepist ja meest valmistatud kastmega.

Seejärel tuleb lihatükk neljaks tunniks külmikusse panna, siis võtta välja ja lasta veel toatemperatuuril tunnikese seista. Taisemat lihatükki võib küpsetada kas ahjupotis või küpsetuskotis koos aedviljadega. Eriti suur tükk tuleb panna ahjuplaadile ja seda pealt aeg-ajalt kasta ning küpsetada madalamal temperatuuril ehk 130-150 kraadi juures.

Ahjupraele kehtib reegel, et ühe kilo küpsetamiseks tuleb seda ahjus hoida 90 minutit, väiksema või suurema tüki puhul siis vastavalt vähem või rohkem. Algul võiks ahju temperatuur olla 230 kraadi, kui pealt hakkab pruuniks minema, võib kuumuse keerata 180 kraadi peale ja liha rahulikult valmis küpsetada.

Enne serveerimist tuleks lasta prael 10 minutit hanguda ehk järelküpseda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles