Ministeerium: staaži eest saadav lisapuhkus aegub aastaga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahandusministeerium saatis kõigile ministeeriumidele ja riigiasutustele kirja, milles soovitab lasta teenistusstaaži eest saadaval lisapuhkusel aeguda nagu tavapuhkuselgi - aasta pärast selle väljateenimist.

«Alates töölepingu seaduse jõustumisest puudub ühtne seisukoht teenistusaasta eest saadava lisapuhkuse aegumise kohta. Avaliku teenistuse seaduse alusel antava lisapuhkuse aegumise regulatsiooni praegu kehtivates seadustes ei sisaldu. Seega tuleb siinkohal tugineda tõlgendustele,» tõdeb rahandusministeeriumi asekantsler Marek Helm kirjas.

«Ühe tõlgenduse kohaselt on lisapuhkuse päevad aegumatud, teise lähenemise järgi on ka lisapuhkus analoogiliselt põhipuhkusega siiski aeguv. Puhkusega seonduv puudutab vahetult inimese õigusi, mistõttu tuleb vältida põhjendamatut inimeste ebavõrdset kohtlemist ja tagada ühtne rakenduspraktika ametiasutuste lõikes,» põhjendab asekantsler.

«Tööandja seisukohast lähtudes on raske leida õigustust olukorrale, kus ametnikule teenistusstaaži eest antavale lisapuhkusele pole ette nähtud aegumise tähtaega. See muudab keeruliseks nii personalikulude kui töökorralduse plaanimise. Ametniku poolt vaadates on töötervishoidu arvesse võttes mõistlikum, kui puhkepäevad jaotuvad aastate vahel ühtlaselt,» leiab Helm.

2013. aastast jõustuma kavandatud uue avaliku teenistuse seaduse eelnõu sätestab samuti staažipuhkuse aegumise.

«Puhkuste ajakava koostamise õigus on antud tööandjale, mis loob viimasele võimaluse ametnike käitumist puhkuste kasutamisel suunata,» viitab Helm ja lisab, et riik peab sellises küsimuses käituma ühtse tööandjana.

Seetõttu soovitab rahandusministeerium riigiasutustel koostada 2012. aasta puhkuste ajakava selliselt, et ametnike teenistusstaaži eest väljateenitud lisapuhkus aeguks aasta jooksul pärast selle väljateenimist.

«Samuti soovitame soodustada varem välja teenitud ja aegumata staažipuhkuste kasutamist. Palume Teil puhkusekavade koostamisel ametnikke eelkirjeldatud põhimõtetest teavitada,» kirjutab Helm.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles