Tallinna pensionärid hakkasid toidu hindu üles kirjutama

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoian hindadel silma peal: Mart Marandi sõnul tahab vaatahindu.ee kasvada üle-eestiliseks.
Hoian hindadel silma peal: Mart Marandi sõnul tahab vaatahindu.ee kasvada üle-eestiliseks. Foto: Peeter Langovits

Kui keegi teine ei tee, tuleb ise teha – Tallinna pensionärid asusid enda ja teiste huvides toiduainete hindu üles kirjutama.

Internetileheküljelt www.vaatahindu.ee leiab juba praegu üsna ammendava ülevaate, milliste hindadega toiduained pealinna poodides müügil on. Loomulikult on vaatluse all tähtsamad tooted nagu leib, sai, jahu, suhkur, makaronid, joogid, liha-, piima- ja kalatooted, konservid, kohv, köögivili jne.

«Kasuliku lehekülje prototüüp sündis Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu (EPÜL) esimehe Andres Ergma eestvõttel juba kevadel,» valgustab vaatahindu.ee tarkvarakonsultant Mart Marandi. Mees, kes ise eaka inimese staatusest veel kaugel, ütleb elutargalt, et pensionäriks saada on tal üsna lihtne – peab vaid kakskümmend aastat ootama.

Ja kuigi see nii ei näi, on Marandi sõnul hinnavõrdlustabeli koostamisel rõhk hoopis millelgi muul kui pelgalt hindade võrdlemine. «See on lisaväärtus. Tähtsam on, et pensionärid saaksid end kuidagi väljendada, tegutseda, kasulikud olla, tegutseda ühiskondlikult aktiivselt,» tähendab ta.

Neid, kes kuus neli või kaks korda, märkmikud käes, kauplusi väisavad, on Marandi jutu järgi praegu veidi alla kahekümne. Mingit tasu kontrollijad, nagu neid omakeskis kutsutakse, selle eest ei saa – tööd tehakse rangelt vabatahtlikkuse alusel.

Vaadeldavate toodete nimistu on koostanud EPÜLi aktiivsemad liikmed ise, lähtudes eeldusest, millised toiduained eakaid kõige rohkem huvitavad. Osa kontrollijaid ei sisesta saadud andmeid leheküljele ise ning siis tulebki neile Marandi appi.

Konsultant lisab, et EPÜLi kodulehtki muutub peagi paremini hallatavaks. Hakkab ilusam välja nägema ja sinna tekib suhtluskeskkond. Pensionäride Facebookiks, foorumiks või jututoaks keeldub aga Marandi seda nimetamast. «See on midagi muud – keskkond, kuhu saad kirja panna selle, mis sul teistele öelda on,» jääb ta esialgu salapäraseks.

Vaatahindu.ee-l on plaanis aga aina kasvada ja muutuda kindlasti üle-eestiliseks. «Tallinn on lihtsalt katsepolügoon,» räägib Marandi. «Nii et kõik eakad inimesed, kes tunnevad, et on usaldusväärsed ja kohusetundlikud ning tahavad kontrollijaks saada, võiksid endast EPÜLile märku anda.»

Tegijail pole ka selle vastu midagi, kui kaubandusketid neid ise kehtivatest hindadest, sooduspakkumistest ja kampaaniatest teavitaksid – täiendusi ja muudatusi sisse viia pole keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles